6 четения

Повече пари ще има за културните събития в община Елена

С 50 000 лева общината финансира над 35 събития от културния календар за 2017 година. В сравнение с миналата година парите са повече с 5%, отново са заложени 1500 лв. за подпомагане на театралната дейност.

Най-много са парите, по 10 000 лв., за празника на града на 21 май и за празника на еленския бут, който по традиция се провежда около Димитровден. Подобаващо ще бъде честването на 140-ата годишнина от боевете край Елена и Марян в Руско-турската освободителна война, за което са заложени 3000 лв. Други 8800 лв. са разпределени за няколко местни културни събития, включени в календара. Вторият фестивал на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“ ще бъде през април в рамките на Европейските дни на занаятите. Четвъртото издание на „Медена седянка по еленски“ е през юни. Село Чакали ще бъде домакин на XV събор на читалищата в общината, а блъсковчани ще посрещнат гости за третия празник на шарената черга. Балетната академия в с. Марян започва в началото на август и приключва с галаспектакъл в Елена и Марян с участието на звезди от Националния балет.

В календара на културните събития са включени още чествания на годишнини от рождението на писателите Стоян Михайловски и Емилиян Станев, поетична вечер на Мина Тодорова, Молловите дни, участие в празника „Балканът пее и разказва“.

За подрастващите през април ще има „Сцена на талантите“ и среща с писателката Стелияна Мартинова, а през август – здравно-информационна кампания „Шанс за нашите деца“.

Националният празник, официални празници, важни годишнини също ще бъдат чествани, а в 16 села на общината ще се проведат традиционните събори.

Мария СИМЕОНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!