Растенията отделят различни аромати, когато са нападнати от инвазивни видове

Ново изследване показва, че растенията отделят уникална комбинация от летливи вещества, когато са нападнати от екзотични вредители, съобщи ЮПИ.
У растенията са се развили разнообразни защитни механизми, като ароматът е един от тях. Когато са нападнати от насекоми и листоядни вредители, растенията отделят различни комбинации от аромати. Ароматът им варира, но целта е да бъдат привлечени видове, които нападат растителноядните вредители.
Когато много гъсеници са нападнали зеле, се отделят единствени по рода си летливи съставки, за да бъдат привлечени паразитни оси. Те снасят яйца във вътрешността на гъсениците, които впоследствие намират смъртта си.
Германски учени са анализирали ароматите, отделяни от ряпата Brassica rapa в отговор на 12 различни растителноядни вида, включително гъсеници, листни въшки и дори охлюви. За целта е използван хроматограф, снабден с масспектрометър, за да се идентифицират появилите се като отговор към всеки листояден вид малки различия в съставките.
Учените са установили, че най-големите различия в „букета“ от съставки са като отговор към местни и екзотични чужди видове. „Получените резултати потвърждават онова, което знаем за паразитните оси – заяви ръководителката на екипа Никол ван Дам от Германския център за изследване на биоразнообразието. – Те използват „букет“ от отделяни от растението аромати, за да получат информация за плячката си.“
Резултатите от изследването са публикувани в New Phytologist.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *