6 четения

Търкаляне на бурета организират в Сухиндол за Трифон Зарезан

Атрактивно състезание с търкаляне на бурета ще се проведе на 11 февруари в Сухиндол. Надпреварата е част от програмата за 14 февруари, когато се отбелязват празникът на малката община и Денят на лозарите и винарите. Записването на мераклиите да премерят сили ще е до 12,00 часа. Всеки от тях ще търкаля 225-литрово празно буре, тип „Барик”, при изправено положение. Класирането ще се извършва по време, като за победител ще бъде обявен участникът, който най-бързо премине по състезателното трасе. Победителят ще получи 30-литрово професионално дъбово буре, пълно с червено вино. За подгласникът му, класирал се на 2-ро място, са предвидени бутилка вино, баница и суджук, а класиралият се трети ще получи бутилка хубаво вино. За всички престрашили се да се включат в надпреварата са предвидени грамоти за участие. Празникът ще продължи под мотото „Много поколения – една традиция във всяка капка”. Предвидени са дегустации на домашни вина и ракии.

Празничните прояви в Сухиндол започват още от 9 февруари в читалище „Трезвеност – 1870”, където ще бъде открита изложба „In vino veritas – за истинското вино и истината в него” на учениците от СУ „Св. Климент Охридски”.

На самия 14 февруари в местността Димчански завой ще бъде извършено ритуалното зарязване на лозята. Празникът ще бъде отбелязан за 152-ри път. Трифон Зарезан се чества и като ден на община Сухиндол, защото от древността лозарството и винарството са основният поминък на населението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!