25 четения

Автополигонът в областния град стана сметище! Пълнят го с трупове на животни и строителни отпадъци

За да не плащат по 1,80 лв. на тон за промишлени отпадъци, фирмите изхвърлят боклуците си там

Във велико търново се намира единственият останал автополигон за подготовка на шофьори и мотоциклетисти в централна северна българия, но в момента той е превърнат в сметище, показа наша проверка на място след многобройни сигнали. На няколко места има даже изхвърлени трупове на умрели животни, което е предпоставка за зарази. Камари строителни отломки пък изплуваха под снега. Вече стана практика подобни битови отпадъци да се оставят тук, вместо да се плаща по 1,80 лв. на кубик за депонирането им на специализираното сметище край Леденик. Отделно се заплаща транспортът.

Автополигонът, собственост на МВР, не се поддържа от години, независимо че всеки мераклия за книжка плаща високи такси за изпити. Целият терен постепенно се превръща в бунище, а за изчистването и ремонта му са необходими поне 10 хил. лв.

При репортерската си проверка наш екип засече на място една от фирмените коли на местна компания за строителство и обзавеждане. Двама души разтоварваха от нея чували с отпадъци, които изсипаха директно на плаца, след което ги подпалиха.

Мястото е познато и като територия за съмнителни сделки, където често спират тирове, а шофьорите отделят част от стоките и горивото си, за да ги пласират.

Няколко автоинструктори са сигнализирали за нередностите около съоръжението, но им е било обяснено, че могат да го наемат и да се грижат за него. Определената за това сума обаче не им се сторила по джоба и затова ситуацията остава висяща. Задръстеният от смет полигон пък е заместен от малки учебни полоси в СБА и военното училище.

„Това е имот с отпаднала необходимост”, заявиха от Областна дирекция на полицията. „Не се използва вече по предназначение и ведомството няма нужда от него. Заради това е взето решение да бъде предоставен за нуждите на общината. От кметството е постъпило искане за безвъзмездно ползване на обекта. Намеренията са да бъде превърнат в център за търговски изложения”, обясниха полицаи. Докато стане прехвърлянето обаче, „подаръкът“ може да се окаже ненужен за кметството.

С. МАРИНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

4 коментара за “Автополигонът в областния град стана сметище! Пълнят го с трупове на животни и строителни отпадъци

 • 08.02.2017 в 14:52
  Permalink

  как така „отпаднала необходимост“, къде се провежда първата част на изпита по кормуване за категория А?

  Отговор
 • 08.02.2017 в 21:24
  Permalink

  И аз това се питам…
  Преди години на този полигон държах изпита за А категория.
  За начинаещи, недържали курсовете мисля че е необходим. Не знам как така го „отписват“…?

  Отговор
 • 09.02.2017 в 7:40
  Permalink

  Както каза един тираджия тук е „кочина“ безредие и безвремие/иди на търновския пазар и ще го усетиш/. Съжалявам за полигона, но като погледнеш града: гражданите не обичат да чистят около домовете си/пада лед/, дърва около блоковете колкото си щеш/повод за пожари/, но от общината се реагира само на писмени сигнали, а в детските градини е ад вместо да ги консервираме ги разпродадохме нарушихме и воля на дарители/ул.Възрожденска/ и сега нови ще правим. Моля г-н Панов направете общинска полиция от съвестни хора, които да глобяват не ни щадете.

  Отговор
 • 09.02.2017 в 9:05
  Permalink

  Ами като сте видяли кой изхвърля там боклуци, снимахте ли го? Подайте писмен сигнал, приложете снимката с номера на колата и името на фирмата и свидетелствайте, за да бъдат наказани! Нали сте будни журналисти, я? Със сигурност има основание да бъдат наказани и за нарушаване на общински наредби, и на законодателството, свързано с управление на отпадъците. Да им шибнат една поне четирицифрена глоба, пък да видим ще хвърлят ли пак там боклуци, за да не си платят да ги депонират където трябва!
  Като глобят трима-четирима, ето ти ги парите за разчистването. Че и за камери ще остане.
  А относно автоинструкторите – те са алчни хиени. Искат да ползват наготово, но не и да стопанисват нещо. „Отпаднала необходимост” означава, че по закони и наредби отдавна няма задължително обучение и изпит на полигон за най-масовата категория „В”, и то от 1996 г. още. На много места тия полигони отдавна не съществуват, нашия поне още го има, не е изкопан и застроен. И инструкторите го ползват, ама не искат да го поддържат. Особено за А категориите, където има полигонни упражнения. Или си разчертават упражненията по разни запуснати плацове и паркинги, а за „В” категория те учат да тръгваш, спираш и паркираш директно на улиците.
  Та, не виждам какъв е проблема да се сложат камери, а автоинструкторите да си поделят наема и да го стопанисват, няма да обеднеят… Полигонът се ползваше и от хора, решили да се обучават сами, и от начинаещи мотористи. Толкова ли е трудно да се поддържа и предоставя за ползване срещу скромен наем, например левче за час?
  Въпрос на мъничко воля и креативност!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!