17 четения

Акад. Георги Марков и ученици от гимназията по икономика говориха за поуките от историята

„ПОУКИТЕ ОТ ИСТОРИЯТА“ БЕШЕ ТЕМАТА НА СРЕЩАТА РАЗГОВОР, КОЯТО СЪБРА ВЧЕРА В РЕГИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО акад. Георги Марков, Иван Гранитски, Панко Анчев и дванадесетокласници от Старопрестолната гимназия по икономика. Гостите и тийнейджърите разговаряха дълго за важни събития от нашето минало, за личности и за това как съвременни политици и учени се опитват да подменят историята ни.

„Има една тенденция, модерна русофобия, в момента сред младите колеги, че и президентът Плевнелиев и той допълваше картината. Та те всячески се опитват да обосноват тази русофобия исторически. Има, разбира се, интерес руската империя, така е. Но нека не забравяме, че тук имаме хиляди гробове на руски войници, които са идвали и са умирали далече от родината си и близките си в името на кауза“, каза пред учениците акад. Марков.

Ученият призна, че много спешно трябва да бъдат написани нови учебници по история, и то от учителите, които са най-близо до децата. „Вярно, че писането на учебници е един добър предколеден доход за бедните интелектуалци, но тези т.нар. професорски книги на кого помагат. Децата нищо не разбират, заболяват ги главите и в крайна сметка избират да търсят фактите в Чичко Гугъл. Обаче там има много неверни неща, измислени факти и разкрасена история“, допълва историкът.

Може би най-опасно е в крайна сметка политизирането на историята и идеализирането на личностите. „Прави ми впечатление, когато ходя на такива срещи, че децата се интересуват от личностите. Но не искат да слушат за икони в историята ни, а питат все за човешките им качества. И сега, понеже сме близо до деня на Левски, искат да знаят какъв човек е бил, искат да научат, че и той е имал грехове, правил е погрешки стъпки, взимал е трудни решения. Какво лошо има в това да знаят. Само така ще избегнем това лашкане по пътя на махалото – от пълно отричане на Стамболов например до превръщането му в национален герой. Нека да знаят, че е направил много за България, но и да знаят, че по негово време също е имало съдебни убийства, политическа полиция, терор на опозицията“, казва акад. Марков. И допълва още, че му се е случвало децата да го питат дали познава вкуса на кока-колата. „Гледат ме с изумление, като им кажа, че съм пил кока-кола, че съм слушал „Бийтълс“ и рокендрол даже съм танцувал. Представяте ли си каква изкривена представа имат за времето преди 1989 г., а то не е толкова далеч от нас“, усмихва се историкът.

По време на срещата тийнейджърите видяха и последните издания на издателство „Захари Стоянов“ в София.

С. БОЯНОВА

Сн. авторката

2 коментара за “Акад. Георги Марков и ученици от гимназията по икономика говориха за поуките от историята

 • 08.02.2017 в 14:20
  Permalink

  В новите учебници по история трябва да има и отношението на Ботев, Левски, Захари Стоянов и много други национални герои към Русия и защо всички са били срещу Русия. Българската история досега се представяше от руска гледна точка. Историкът Марков е типичен русофилски историк, защитаващ руските вероломства през годините към България. Истината излиза и един 70 годишен период на фалшифициране на българската история ще бъде отвят от времето и ще останат само фактите, такива каквито са- а не както ги представят господата от снимката.

  Отговор
 • 08.02.2017 в 20:26
  Permalink

  Без да коментирам съдържанието, искрено завиждам на съучениците, с 46-годишна давност, за възможността да общуват с академичната общност на България!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!