Двукратна републиканска шампионка по художествена гимнастика води клуб „Локомотив – Елеганс“ в Горна Оряховица

Анита Михайлова приобщава и майките на своите гимнастички във възрастова група „30 плюс“

ЛЪЧЕЗАРНА, УСМИХНАТА, В ДЕЛИКАТНО ТЯЛО НА КРАСИВА ЖЕНА И С ТВЪРД ХАРАКТЕР НА БОЕЦ Е ДВУКРАТНАТА РЕПУБЛИКАНСКА ШАМПИОНКА по художествена гимнастика през 1985 г. и 1986 г. Анита Михайлова от Велико Търново. Като преподавател по физическо възпитание, президент на спортен клуб „Локомотив – Елеганс“ в Горна Оряховица и родител на тийнейджър, който вече има своите големи спортни постижения, Анита казва, че се чувства завършена личност, а в професионално отношение има щастието да работи точно това, за което е учила, което обича от цялото си сърце и от което най-много разбира.

Тя е завършила Националната спортна академия с основен профил „Спортна педагогика 1 – 12 клас“, и втора специалност „Треньор по художествена гимнастика“. Тъй като от десет години преподава в Професионалната гимназия по хранителни технологии „Асен Златаров“ в Горна Оряховица, преди време решава да направи в железничарския град спортен клуб. Идеята е и на треньорката по художествена гимнастика на „Етър Елит“ във Велико Търново Савина Ганчева и така двете приятелки поемат по нелекия път на реализирането й.

„Пътувах непрекъснато и в същото време виждах колко е трудно на родителите и децата от Горна Оряховица, които, за да спортуват, пътуваха всеки ден до старата столица. Това беше единият мотив да направим клуб, а другият е, че всъщност ние започнахме да пишем историята на художествената гимнастика в Горна Оряховица. Първо обиколихме всички детски градини и училища, приеха ни много добре, с голям интерес и ентусиазъм и така стартирахме през 2014 г. Ще спестя всички трудности по уреждането на документите и огромната бюрокрация, заради която загубихме почти година, но съм много благодарна на общината и лично на кмета инж. Добрев, който ни подаде ръка, за да уредим официално статута на клуба с всички права на Федерацията по художествена гимнастика, младежта и спорта. Като жест към общината решихме в името да сложим и „Локомотив“, а още през 2014 г. с подкрепата на местната управа Горна Оряховица бе домакин на престижния турнир „Зимни принцеси“. Това се прие много добре от обществеността, така стартирахме и вече имаме своите спортни постижения и амбиции“, разказва Анита. Основен треньор на горнооряховските момичета е Евгения Рачева. Девойките са около 30 и са разпределени в две възрастови групи. Най-мъничките, които логично са и най-непостоянни, са дечицата между 5- и 7-годишна възраст, а по-утвърдената група е тази между 8 и 10 години. Има и група от около пет състезателки между 11- и 14-годишна възраст, което е малко късен период за художествената гимнастика, обяснява Ани. И уточнява, че под шапката на федерацията по художествата гимнастика в последните години много успешно се развива и друг спорт – естетическата групова гимнастика.

„ТЯ ДАВА ПОЛЕ ЗА ИЗЯВА НА МАЛКО ПО-ГОЛЕМИТЕ МОМИЧЕТА, КОИТО, ЧЕСТНО КАЗАНО, НЕ ИСКАТ ДА СЕ ПОДЛАГАТ НА ПО-СТРОГ РЕЖИМ, хранителни диети, а и техниката с уреди не е за всеки. Затова в клуба практикуваме естетическа гимнастика, което представлява волни програми, но без уреди. Тук групата ни е по-голяма, не следим толкова стриктно за килограмите, но е важно девойките да имат добра двигателна култура, да обичат музиката и танците“, обяснява Анита Михайлова. И признава, че амбицията й е да привлече и… майките на своите състезателки във възрастовата група „30 плюс“.

„ДА СЕ ЗАНИМАВАШ ИНТЕНЗИВНО СЪС СПОРТ НА ТАЗИ ВЪЗРАСТ, Е ГОЛЯМО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ, какво остава за аматьори, но вярвам, че ще успеем. В Горна Оряховица имаме прекрасни майки, които първоначално подходиха към идеята плахо, но все повече се усеща любопитството им. Лично аз, ако отделях половин час да водя своето дете на тренировка, бих отделила още около час за себе си, като също тренирам“, казва някогашната републиканска шампионка. И допълва, че в този спорт горнооряховският клуб също има своите амбиции. Тази година стартират участията на републикански форуми, а през миналата година момичетата са се явявали на много регионални турнири. От 20-те участнички в ансамблови съчетания на Републиканския турнир „Гимнастрада“, който се проведе във Велико Търново с участието на 770 деца, „Локомотив – Елеганс“ има два бронзови и един сребърен медал. А това за спортен клуб на една година е отлично постижение, казва Анита. Иначе момичетата тренират в две зали – по-малките в Младежкия дом, а по-големите в залата по акробатика, където има чудесни условия. Тренировките са понеделник, сряда и петък, което според Ани е много удачен цикъл. По думите й високото спортно майсторство изисква ежедневни тренировки, но горнооряховският клуб все още не е на такова ниво, а и децата са суперзаети и дори обременени с учебните си програми.

„Повечето четат и учат много. Това е добре, но им трябва и спорт. Затова в моите часове по физическо вече тренираме волейбол, тенис на маса, участваме и в ученически спортни игри, което е голямо постижение за толкова заети деца“, обяснява енергичната млада жена. Последните пет години тя преподава на 8 и 12 клас, което определя като огромно предизвикателство. Да намира общ език с учениците, й помага нейният 16-годишен син, опознавайки, както самата тя казва, трудната възраст на тийнейджърите…

„Не съм най-голямата приятелка на своите ученици. Гледам да не минавам една граница, но пък тя не е толкова строга. Намерила съм ниша, която позволява децата да споделят много с мен, а аз да им протягам ръка, но само до определена степен. Трябва да има дистанция и форма на контрол, за да може поколението им да има респект към учителската професия“, казва Ани. И със съжаление констатира, че няма как учителите пълноценно и на сто процента да заместват във възпитанието родителите, които са вечно заети.

„Много деца нямат добра семейна среда и възпитанието им е оставено на улицата, на телевизията и на интернет. Нашето поколение беше по-различно, а спортът ме изгради като завършена личност. Влязох в залата по художествена гимнастика на 5 и излязох на 23 години. А да бъда двукратна републиканска шампионка наред с второто поколение златни момичета, за мен бе постижение, равносилно на европейска и дори световна титла“, споделя Анита, която се е качвала на почетната стълбичка наред със сестрите Адриана и Камелия Дунавски, Бианка Панова и други прославени гимнастички.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *