117 четения

Регионът се вдига, заради опасен пътен участък, два проекта за „Присовските завои“ отлежават по папките

Южният вход на В. Търново – лобно място за мнозина, но държавата нехае. ЖИТЕЛИ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ДЕБЕЛЕЦ, ПРИСОВО, ПЧЕЛИЩЕ, КИЛИФАРЕВО И ДР. СЕ СЪБИРАТ НА ПРОТЕСТ , КОЙТО МОЖЕ ДА ПРЕРАСНЕ В БЛОКИРАНЕ НА ПЪТЯ В РАЙОНА НА ЯЗОВИР „ВЯТЪРА“. Митингът, който ще концентрира народното недоволство от трагичното състояние на пътя в т.нар „Присовски завои“ е насрочен за 11 часа в неделя, информира Иван Митев от Дебелец, който е един от запознатите с иницативата. Той и други възмутени от нехайството на държавата и лошото състояние на южния вход на града, който е и лобно място за мнозина, потърсиха „Борба“, за да дадат гласност на протеста. „Явно са нужни крайни мерки, за да се трогнат управляващите и да обърнат внимание на този участък, който е в топ 5 на най – опасните в страната. Виждате колко паметници има на загинали хора.Всеки ден има катастрофи. Вчера се обърна тир с дърва, минути след него, румънски джип падна в дола.Какво още трябва да се случи..От тук минават много хора на път за работните си места.Знаете какви са цените на винетките.пари има, просто „Присовските завои“ трябва да са приоритет“, коментира Митев. ПОСЛЕДНИЯТ ПРОЕКТ ЗА ПЪТЕН ВЪЗЕЛ И РЕМОНТ НА Т.НАР. „УЧАСТЪК НА СМЪРТТА” ИЛИ „ПРИСОВСКИТЕ ЗАВОИ”, КАКТО Е ИЗВЕСТНО ТРАСЕТО МЕЖДУ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ЯЗ „ВЯТЪРА” ДО ДЕБЕЛЕЦ Е ОТ ПРЕДИ ПЕТ ГОДИНИ..Разработката чака и финансиране, но политическата ситуация у нас обаче го стопира.По тази разработка е предвидено участъкът да бъде разширен, а пътят да бъде изровен до основи. Двата най-остри 90-градусови завои ще бъдат изправени и дори наклонът им ще бъде променен. В момента виражът е обратен и затова камионите хвърчат. Обмисля се да се отнеме дори част от земната маса отстрани на пътя, за може завоите да не са толкова остри. С малко усилия лесно може да се направи и трета лента, коментират специалисти.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 коментара за “Регионът се вдига, заради опасен пътен участък, два проекта за „Присовските завои“ отлежават по папките

 • 08.02.2017 в 16:13
  Permalink

  Държава от нещастници!

  Там са хвърлени милиони само за мантинели и никой не му пука, че всяка седмица от нашия джоб отиват хиляди само за тея мантинели, защото поне 1-2 пъти седмично има хвърлени тирове и леки коли и това с десетилетия. Измрелите там са десетки. Преди 10-15 год само в една уазка мисля беше се пребиха 6-7 човека, има и паметник.

  А за 2-3 до 4 млн. може да се изправи участъка, както трябва, няма нищо, ама нищо сложно в това.

  Както казах, държава от овчедушни нещастници, не виждащи на 1 см пред носа си.

  Отговор
  • 09.02.2017 в 22:05
   Permalink

   И си прав, и не съвсем. Прав, дотолкова, че проблемът е от десетилетия и решение няма. А проблемът е, че завоите са доста остри и с обратен вираж. Отделно от това, мястото е усойно и пътят много често е хлъзгав или заледен. Изправяне на завоите и виража и уширение на пътното платно биха помогнали. Но усойното дефиле и хлъзгавия път едва ли ще бъдат избегнати.
   А сега да си дойдем на темата: Колко от шофьорите преминават оттам със скорост, съобразена с ограничението? А там то е 40 км/ч. Май много малко го спазват, а? И не им пука за триъгълните знаци с черната точка – участък с повишена концентрация на ПТП. Там преди време имаше камера на КАТ. Странно защо, но отдавна я няма… Хайде да я сложат пак, та да видим няма ли да намалеят катастрофите!
   И една фактологична корекция на коментара ти:
   6-7 човека загинаха не в УАЗ-ка, а в „Латвия” на „Мостстрой” – ВТ. Датата беше 2 януари и някой следновогодишно беше забравил да опесъчи и осоли участъка – те бяха затиснати от ремарке-цистерна, поднесло по необработения път.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *