75 четения

„Случаят Вероника“, или как измамници събират пари чрез благотворителни кампании

НОВ ВИД ИЗМАМА ПЛЪЗНА В ИНТЕРНЕТ ЗА НАБИРАНЕТО НА СРЕДСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ТЕЖКО БОЛНИ ХОРА ЧРЕЗ ОРГАНИЗИРАНЕТО НА ДАРИТЕЛСКИ КАМПАНИИ. Социалната мрежа Фейсбук освен място за комуникация е и място, в което се организират стотици благотворителни инициативи. Това е бърз и лесен начин за популяризирането на дадена кауза и хората, които искат да помогнат, да направят своето дарение. Схемата на измамниците се оказва изключително лесна. Достатъчно е да се направи група във Фейсбук за набирането на средства за лечение на дадено лице. В повечето случаи вече има такава акция за него или вече е приключила. В групата се качва снимка на нуждаещия се от помощ и епизкриза, която може да бъде намерена лесно от другите благотворителни кампании. По този начин измамниците „гарантират” на жертвите, че случаят е истински. Подобна схема бе засечена и от Мариана В. от Велико Търново, която разказа за измамата и фалшивата група „Зов за помощ на Вероника”. В нея е качена епикризата на 18-годишно момиче на име Вероника Людмилова Здравкова, нуждаеща се от бъбречна трансплантация.

„Получих лично съобщение от приятелка, която ми разказа за нейна позната, нуждаеща се бъбречна трансплантация. Изпрати ми линк към групата и ми обясни, че момичето се нуждае от 18 хил. евро. По-голямата част от парите била събрана и оставало много малко до крайната сума. Затова направили групата, за да може по-бързо да съберат парите. Помоли ме да помогна с колкото мога – 10 или 20 лв. Парите се събираха чрез една от големите куриерски фирми”, разказва Мариана. Без да се замисля, в обедната си почивка решила да излезе и да изпрати дребна сума. Отивайки в офиса на куриерската фирма, се обажда на приятелката си, за да я помоли за данните на момичето. Остава шокирана, когато разбира, че профилът на приятелката й е бил откраднат и всъщност си е писала с някой друг. Оказва се, че са подмамени и други приятели на момичето, а някои дори са изпратили пари на измамниците. Веднага докладват на администраторите на Фейсбук за разбития профил и фалшивата група, преди и други хора да се хванат на измамата. Наша проверка установи, че за Вероника Здравкова, която е родом от Стара Загора, действително е имало подобна кампания за набиране на средства за трансплантация в Германия, но през 2012 г. Кампанията е организирана в различни новинарски и здравни сайтове. В един от тях е качена и епикризата на момичето, откъдето вероятно е открадната за фалшивата кампания във Фейсбук. Свързахме се и с хората, участвали в инициативата преди 4 години, които потвърдиха, че няма подобна кампания, а трансплантацията на Вероника Здравкова е извършена успешно през 2013 г. и в момента е студентка в чужбина. Близките й дори не подозираха за измамата, за която им сигнализирахме.

СПОРЕД ЕКСПЕРТИТЕ КРАЖБАТА НА ЧУЖДА САМОЛИЧНОСТ Е СРЕД НАЙ-ПРЕДПОЧИТАНИТЕ ОТ КИБЕРПРЕСТЪПНИЦИТЕ МЕТОДИ за извличане на финансова изгода. Тя може да се използва и за достъп до компрометираща информация, като снимки, изнудване и ред други незаконни дейности. Схемата е лесна, особено за хора с добри компютърни познания. Първо се разбива електронната поща на жертвата, а след това и профила в социалната мрежа. Оттам започва разпращането на съобщения на хора от близкото обкръжение за съдействие, малък заем или услуга, като изпратят SMS или пари за дадена кауза.

„Имах късмет да не се хвана на уловката, но други хора изгоряха. Притеснява ме фактът, че подобни практики зачестяват и всеки може да се окаже в схемата. В днешно време целият ни живот е свързан с интернет и реално всичката ни лична информация е там. Попадайки в чужди ръце, може да бъде използвана за всякакви измами и злоупотреби”, смята Мариана.

За да се предпазим от хакерски атаки, специалистите съветват да не се доверяваме на подобни молби дори от близки и приятели за изпращане на есемеси, участие в игри, промоции и томболи с награди. А най-добрият и сигурен метод си остава смяната на паролите през определен период от време.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!