ученици и студенти изследваха света на кристалите и минералите

СТУДЕНТИ И УЧЕНИЦИ ИЗСЛЕДВАХА КРИСТАЛИТЕ В СЪВМЕСТЕН УЪРКШОП, КОЙТО СЕ ПРОВЕДЕ В РИОСВ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Това беше и първата публична изява на шестокласниците от ОУ „Бачо Киро“, които участват в групата по интереси „Светът на химията и физиката – лесен и интересен” с ръководител Руска Христова. С учениците работиха и студенти от катедрата по география при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Възпитаниците на г-жа Христова представиха постери за кристали, които те са изработили. Самите кристали ще бъдат показани в изложба в училището следващата седмица. По време на съвместната си работа, учениците и студентите са говорили и за български учени, които имат принос за развитието на кристалографията и минералогията, за родните и световни находища на кристали, направили са си и работилница за творчество по темата за кристалите.

Може би най-много емоции предизвика викторината „Цветята на географското познание”, организирана от стажант-учителите по география. Студентите от специалностите „География“ и „регионална география и геоикономика“ представиха малко познати факти из българската научна област на минералогията и кристалографията. Бъдещите географи запознаха аудиторията с биографични данни, откритията и следите в научната мисъл, оставени от акад. Иван Костов, акад. Георги Бончев, проф. Йорданка Минчева-Стефанова.

Успешното партниране между ОУ „Бачо Киро”, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите – Велико Търново, ще продължи с още срещи между ученици и студенти по химия, физика и география.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.