43 четения

Шествековният дъб, кандидатстващ за европейско дърво на 2017 г., се смята за пазител на с. Насалевци

Шествековният дъб в трънското село Насалевци, който се състезава за „Европейско дърво на 2017г.“ се смята за пазител на храма „Рождество Богородично“ и на местните жители. Това разказа на БТА Людмила Гюрова, номинирала величествения горун в конкурса „Дърво с корен 2016г.“, организиран от фондация „ЕкоОбщност“.
Победителят в надпреварата – зимен дъб на възраст 638 години, расте до външната стена на храма „Рождество Богородично“. Църквата е построена с висок купол и с нисък свод. Иконописана е от Захари Зограф. Неотдавна е била реставрирана.
Короната на вековния дъб е като на орех. А мястото е смятано за свещено и от насалевчани, и от жителите на съседните села.
„Тук чествахме всички празници с музика и голямо хоро, правехме курбани, кръщавахме деца“, сподели пред БТА 72-годишната Емилия Илчева. Традицията продължава и днес.

Дъбът е имал
близнак

Дъбът е имал близнак, който е поразен от гръмотевица през 70-те години на миналия век, разказа още Гюрова.Трънчани обаче го оползотворили, като си правили от него бъдници. Според легендата те взимали парчета от ствола му и ги поставяли в огнището на всеки дом. Цепениците горели през нощта на тържествената трапеза на Бъдни вечер.
Бъдникът от удареното от гръмотевица дърво-близнак се приготвял в навечерието на празника. Отсичало се парче, носило се на рамо и се миросвало в къщата. Миросването се състояло в пробиването на дупка, в която се поставя вино, зехтин и тамян и след запушването й се увивало с бяло ленено платно. Този ритуал до запалването на дървото се съпровождал с песни. От неизгорелите части на дървото се правели кръстчета, а пепелта му се използвала за лек, или се разпръсквала за плодородие в нивите.

До дъба-победител има още един
толкова голям и 5 по-малки

Величественото дърво носи две енергии – на силната част на природата и на пазителката на рода и дома, разказа Гюрова. До дъба-победител има още един толкова голям и 5 по-малки.
„Дъбът е като орхидеите. Не се чувства щастлив, ако расте сам“, сподели още Гюрова.

Дъбови гори има
във всяко трънско село

Гюрова каза, че дъбови гори има във всяко трънско село. Под тях местните хора заравяли жълтици, овчарите търсели вода. От клоните на младите дъбици трънчани увивали специални „деликатеси“ за зимата. Слагали ги в плевнята върху сеното да ги духа вятър и суши. Нарочно оставяли дъбиците да растат в полето, за да пазят сянка. Под тях отмаряли косачи и жътвари.
Местните смятат, че неслучайно горунът се е извисил до църквата, а дълготрайното им съжителство пази селото.

РИОСВ-Перник също апелира за подкрепа
на българската номинация за европейско дърво на 2017 г.

РИОСВ-Перник също апелира за подкрепа на българската номинация за европейско дърво на 2017 г. Трънският избраник ще се състезава с 15 дървета от европейски държави – Германия, Великобритания, Франция, Испания, Полша и други. Вотът ще продължи до 1:00 часа на 1 март 2017 г. Победителят ще бъде обявен на тържествена церемония на 21 март в Брюксел.
Преди три години Старият бряст в Сливен спечели европейската класация.
Петдесет души с корени от Трънско се събраха в събота край дървото, за да отпразнуват победата му в националното състезание и да апелират за подкрепа в провеждащия се в момента европейски конкурс.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!