57 четения

В Свищов отбелязват 132 години от създаването на Първата държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“

В продължение на два дни учители, ученици и гости ще отбележат празника на едно от най-елитните училища в България.

„Народното образование и разпространението на светлината са единственото средство за благото и величието на България“ – с тази мисъл през 1885 година Димитър Хадживасилев прави своето дарение и поставя началото на икономическото образование у нас. Дарението му от 240 хил. лева, за създаване на държавно училище, в което да се преподава политическа икономия е благородно дело, което намира своето достойно продължение и в наши дни.

С тържествен ритуал по вдигане на знамената на РБългария, ЕС и ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ бе открита церемонията, след което бяха положени цветя на бюста на Дарителя във внушителната сграда на училището.

Днес е специален ден, който се превръща в личен празник за всички нас…“ – с тези думи започна словото си кметът на община Свищов Генчо Генчев, който беше специален гост на празника. „Особена чест и гордост за всички свищовлии е факта, че преди 132 години именно тук, в нашия град е създадена Първата държавна търговска гимназия в България. Свищов е град с богато историческо минало, достойни будители и дарители. ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ носи в себе си част от свищовската история и културно-образователната идентичност на Свищов и без това учебно заведение – градът ни не би бил същият.“ След поздравителните думи, кметът Генчев изрази ангажираността на Община Свищов в посока развитие и подкрепа на Професионалната държавната търговска гимназия, за да продължи да бъде авторитетно и устойчиво учебно заведение, което да отговаря на съвременната реалност и идеали на младите хора.

Директорът на училището Румяна Иванова благодари на своите възпитаници, учители и служители за тяхната всеотдайност, като не забрави всички гости и лоялни партньори през годините.

Елитното ниво на образование, което получават възпитаниците на Първото професионално държавно училище в България, е гарант за висок професионализъм и успешна реализация…“ – това бяха част от думите в поздравителния адрес на председателя на Общински съвет Свищов д-р Кристиян Кирилов, по повод на които зам.-ректорът на СА „Д. А. Ценов“ отправи покана към всички зрелостници да надградят солидните основи на своето образование в Свищовската „Алма матер“. Доц. д-р Николай Нинов поднесе поздравителен адрес от името на Ректора на Стопанска академия доц. д-р Иван Марчевски и академичната общност в Свищов.

Честването на годишнината ще продължи два дни с културни мероприятия, спортни изяви и поклонение пред гроба на Дарителя в гробищния парк Белу, град Букурещ.

ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!