В. Търново ще е домакин на национална среща за превенция на наркоманиите

Велико Търново ще е домакин на XI национална конференция на общинските превантивно-информационни центрове по наркомании. На нея експерти от цяла България ще обсъдят новостите при методите за противодействие на зависимостта от наркотични вещества, формите на работа с младежи, попадали под въздействието на дрога, както и видовете обучения. Срещата ще се проведе през есента, съобщи Ивана Колева-Стоянова, председател на превантивния информационен център по наркомании към Община Велико Търново.

По време на вчерашното заседание на центъра бяха обсъдени програмата и планът за действие през годината, според които е заложено провеждането на редица информационни срещи, обучения на родители на употребявалите наркотици. На срещата присъстваха всички членове, сред които служители на Детска педагогическа стая, прокуратурата, Регионалната здравна инспекция, отдел „Закрила на детето“, местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и представители от центъра за психично здраве. На заседанието стана ясно още, че партньорството с младежките центрове в населените места от общината ще продължи и през тази година, а темата за превенцията е широко застъпена при работата с подрастващите.

Центърът ще започне да прилага и нова програма за повишаване на информираността на обществеността относно превенцията на употребата на наркотици. Акцентът в нея е поставен върху ситуацията в региона, както и върху работата, взаимодействието и дейността на местните структури. Близо 30 души са потърсили помощ в Превантивния информационен център по наркомании през изминалата година. С десет от тях екипът е провел терапия за справяне с проблема, а с някои от случаите е работено съвместно с пробационната служба. Възрастовата граница за посягане към наркотични вещества през последните години значително спада. Регистрирани са деца на възраст 10-11 години, опитвали дизайнерска дрога, която в момента е най-популярната сред подрастващите. Хит в момента е т.нар. руска крокодилска дрога. Тя е смес от различни вещества и е по-евтина. Кокаинът е един от най-скъпите видове наркотични вещества и се използва от хора с възможности, обясни още Стоянова. Тя допълни, че стигмата към употребявалите наркотични вещества у нас е много силна, макар че много от хората се справят с проблема и продължават напред.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Сн. Ростислав ГРЪНЧАРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.