12 четения

Дават дневника на близки на загиналото семейство при земетресението в Свищов

След близо 40 години дневникът на трагично загиналата Мария Томова и нейното семейство по време на земетресението в Свищов най-накрая ще бъде предаден на техни роднини. Дневникът, за който „Борба” писа, е грижливо пазен дълги години от журналистката Валентина Радинска. Попада в нея случайно, когато на 7 март 1977 г. като журналист пристига в крайдунавския град след жестоката трагедия, при която загиват над 120 души. Изпод руините и парчетата бетон намира тетрадката. Оказва се дневникът на една майка, започнат на 21 март 1968 г., когато дъщеря й Робертина е само на 4 годинки. Семейството има още едно дете – Явор, роден на 22 септември 1968 г. Имената на родителите са Мария и Карло Томови. Когато излизат списъците със загиналите, се оказва, че цялото семейство е намерило смъртта си под развалините.

След публикуването на затрогващата история в социалната мрежа много хора споделят с Валентина Радинска, че са познавали семейството, чиито корени са от Белене, където са погребани. Всяка година техните близки почитат паметта им на 4 март. С Валентина се свързват хора, които й помагат да намери близки на майката.

„Дневникът на Мария Томова ще отпътува за Тръстеник, Плевенско, където живее племенницата й Пенка Доровска”, споделя Валентина. Помощ в издирването й оказват и служители от отдел ЕСГРАОН в Свищов, които успяват да открият координатите на Пенка Доровска, която е дъщеря на брата на Мария – Ценко Иванов. Именно той е бил човекът, който е разпознал телата на загиналото семейство.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!