53 четения

Министерският съвет освободи областния управител от ГЕРБ проф. Пенчо Пенчев

Служебното правителство назначи за негов приемник подполковник Николай Йоцов

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПРОФ. ПЕНЧО ПЕНЧЕВ ОТ КВОТАТА НА ГЕРБ БЕ ОТСТРАНЕН ОТ ДЛЪЖНОСТ ВЧЕРА СЛЕД ЗАСЕДАНИЕ на служебното правителство. Освен него кабинетът отстрани още 13 губернатори от по-големите областни центрове, в това число София, Бургас, Варна, Враца, Кърджали, Кюстендил и т.н.

Причината за масовите освобождавания е намерението на служебното правителство да проведе честни и прозрачни избори. Всяка от смените е продиктувана с оглед на получени сигнали и съмнения за манипулация на изборния процес, заявиха в нарочно съобщение до медиите от пресцентъра на Министерски съвет.

Към момента не е ясно какво точно ще се случи с т. нар. „политически кабинет“ на областния управител, в който по принцип са неговите заместници и говорителят на ведомството. Според запознати със ситуацията обаче се очаква и те да бъдат сменени, тъй като вървят в „комплект“ с довчерашния титуляр проф. Пенчев. Освен това вицегубернаторите в лицето на доц. Любомира Попова и Камен Алексиев са също представители на квотния принцип, съответно от ГЕРБ и РБ, така че е логично и те да бъдат освободени. Друг аргумент за това е, че Попова е номинирана за кандидат-депутат от ГЕРБ и ако бъде утвърдена в листата, то тя със сигурност не може да заема държавния пост. Вероятно място в листата на РБ-2 ще има и Камен Алексиев, който е общински председател на СДС във Велико Търново, така че и той ще трябва да напусне държавната администрация, която заемаше през последните няколко месеца, след като от нея си тръгна бившият зам. областен от квотата на АБВ Николай Петров.

От областната администрация вчера не коментираха новината, но по принцип там очакваха смяната още в първите дни след като второто правителство на ГЕРБ и Бойко Борисов подаде оставка. Впрочем това за проф. Пенчев е дежавю, тъй като той за втори път напуска поста, бидейки назначен от правителство на ГЕРБ. Нищо чудно, ако има трети кабинет на Борисов, тъкмо професорът да се върне на мястото си, тъй като той вече има солиден административен опит, коментират наблюдатели. Но това е само хипотеза заради все по-задълбочаващата се интрига кой точно ще победи на изборите на 26 март и кой с кого ще управлява.

ПОДПОЛКОВНИК НИКОЛАЙ ЙОЦОВ Е НОВИЯТ СЛУЖЕБЕН ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ, РЕШИ ОЩЕ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ВЧЕРА. Той на 60 години, семеен, с две деца, а съпругата му е лекар физиотерапевт. Йоцов е роден в Плевен, но професионалната му кариера е почти изцяло свързана със старата столица. Завършил е ВВАУ в Шумен, Военната академия в Киев, притежава магистърска степен по стопанско управление от НВУ „В. Левски”, където е бил дълги години преподавател. В последните години е работил като експерт в ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”. Служебният областен управител не е партиен член, но беше в Инициативния комитет за подкрепа на президента ген. Румен Радев. Този факт е красноречив откъде всъщност идва назначението му, въпреки че и в БСП в старата столица нямаха яснота.

Нещо повече, в средите на левицата в областта се спрягаха няколко други имена, а в последните няколко дни като че ли надделяваше номинацията на друг военен – полковник Георги Гогучков от Горна Оряховица… Даже вчера някои социалисти от железничарския град избързаха да му честитят поста.

„Аз самият съм изненадан, не очаквах, а новината ме сварва на път от Плевен към Велико Търново. Единственото, което мога да кажа в момента, е, че ще се постарая действително във Великотърновска област да организираме честни и прозрачни избори. Все още нямам яснота дали ще се наложат и други персонални промени“, коментира за „Борба“ новият областен управител. Подполковник Йоцов каза още, че много скоро ще има официална среща с медиите за повече яснота в служебните му ангажименти като областен управител.

Елена ЧАМУРКОВА

6 коментара за “Министерският съвет освободи областния управител от ГЕРБ проф. Пенчо Пенчев

 • 08.02.2017 в 13:31
  Permalink

  разгеле, дано новия не е същата празна кратуна.

  Отговор
  • 09.02.2017 в 20:26
   Permalink

   По първоначална информация,визуален оглед и на първо четене с провал за президент показва ,че е празна и неузряла.Решението са го взели търновските комуняги на първа сбирка за годината в лозето на габровеца…Няма кой друг да го спуснал ,нито пък от св.Синод.

   Отговор
 • 08.02.2017 в 15:42
  Permalink

  Стига сте ги титулували тези военни пенсионери. Те са вече цивилни граждани. Ако ще продължаваме с военните им звания то да обявим президентските избори за демократичен военен преврат.

  Отговор
 • 08.02.2017 в 20:27
  Permalink

  Още една чугунена кратуна…

  Отговор
 • 09.02.2017 в 12:38
  Permalink

  Връщат старите дс кадри, за да подготвят изборите.

  Отговор
 • 09.02.2017 в 22:18
  Permalink

  Агент до агента, мила моя майнольо!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!