245 четения

Панайот Паздерков: „Когато трудолюбието и талантът се срещнат, състезателят може да постигне много“

„Велико Търново има огромна нужда от 50-метров басейн“, казва треньорът на „Царевец-ВТУ“

 

Клубът по модерен петобой „Царевец-ВТУ“ бе създаден през 2004 г. от Панайот Паздерков. Той самият е бивш национал по модерен петобой, 14-и на световно първенство по биатъл в Монако през1999 г.

Панайот Паздерков е магистър по спортна педагогика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, следдипломната му квалификация е треньор по плуване към НСА „Васил Левски“. Международен съдия по модерен петобой и преподавател във ВТУ в катедра „Теория и методика на физическото възпитание“.

Първите успехи за „Царевец ВТУ“ идват още през 2005 г., когато състезателите печелят няколко медала от държавни първенства. От 2009 г. клубът взема активно участие и в състезания по плуване за всички възрастови групи както в България, така и в чужбина.

През годините национални състезатели са били Антония Грозданова, Симона Борисова, Диана Шумбакова, Ралица Митева, Даниел Стоянов, Пламен Ангелов, Иво Стойчев, Ради Мерджанов, Димитър Илиев, Самуил Николов.

– Г-н Паздерков, каква бе отминалата 2016 г. за „Царевец-ВТУ“?

– Много силна и успешна. Аз лично я оценявам като най-силната ни състезателна година, особено в плуването. Спечелихме над 130 медала, над 60 от които златни, от държавни първенства и международни турнири по плуване, отборни шампиони сме за деца до 12 г. в плуването. Наши състезатели поставиха 7 национални рекорда, покриха нормативи за разширения тим на страната. В петобоя отново сме отборни шампиони за деца до 12 г. Тук искам да отбележа, че индивидуално при момичетата от първо до осмо място попаднаха 7 наши състезателки, в конкуренция от над 35 съпернички, като първите три места бяха за нас.

– Тези резултати са плод на надграждане?

– Определено. Даниел Стоянов бе балкански вицешампион по модерен петобой за юноши и четвърти на европейско първенство по биатъл за юноши до16 г. през 2007 г., когато стана и Спортист на годината за Община В. Търново при юношите. Димитър Илиев ни донесе трето място на световно първенство по биатъл за деца 12 г. Иво Стойчев и Ради Мерджанов са балкански шампиони (отборно) по модерен петобой за юноши до16 г. през 2011 г. Ралица Митева бе трета на европейско първенство по биатъл за деца през 2015 г.

От 2007 до 2016 г. включително сме отборни държавни шампиони в някоя възрастова група от състезанията по модерен петобой.

В последните 4 години Преслав Маринов, Самуил Николов, Ралица Митева и Диана Шумбакова поставиха национални рекорди по плуване във възрастовите си групи.

– С колко деца работите, колко са ангажираните специалисти с подготовката им?

– Интересът към плуването в града нараства, съответно и към нашия клуб. Точен брой на децата, с които се занимаваме, не мога да кажа – плаващ е. Картотекираните ни състезатели са над 40 във всички възрастови групи. Аз и Даниел Стоянов провеждаме подготовката на нашите състезатели. Имаме и колеги, които извършват начално обучение в басейна на СОУ „Ем. Станев“

– Какви качества се изискват от децата, за да устоят на натоварванията? Какво ги мотивира?

– Ключовата дума е „желание“. И то не само желание, а желание за работа, желание за тренировка и много себеотдаденост и старание.

Ако ме питаш за талант, мисля, че талантът е на по-задна позиция по скалата на качествата. Виждал съм много талантливи деца, които желаят да развиват таланта си. Както и обратният вариант – уж по-неперспективни деца, но с огромно трудолюбие, които постигат повече от талантливите.

Най-добре е, когато трудолюбието и талантът са срещнат. Тогава наистина даден състезател може да постигне много. Имам нещо като мото или девиз и винаги го казвам на моите състезатели: „Когато се качиш на стълбичката за награждаване, всички тежки тренировъчни серии, многото километри плуване и мускулни трески ти минават много бързо“.

– Има ли състезатели, в които виждаш бъдеще?

– Определено има. Но както отговорих на предишния въпрос, трябва много трудолюбие, желание и лишения, за да има спортно бъдеще. Някои от състезателите показват много добри резултати до този момент и ако продължат така, може да ги видим на европейска и световна сцена, дай боже и на олимпиада.

– Кои са основните проблеми на спорта във В. Търново?

– Проблемите в нашия град са такива, каквито са и в цяла България. Липсата на спортна база, липсата на адекватно финансиране за успехите на клубовете – подчертавам, за успехите на клубовете и по-точно на тези, които имат успехи, липсата на достатъчно спортно-педагогически кадри, лисата на желание на по-големите състезатели да се развиват в България след завършване на средното си образование. Тези проблеми са взаимносвързани и ако първите два се разрешат дори и частично, и останалите няма да ги има.

Велико Търново има огромна нужда от още един басейн, и то 50-метров. Трудности с финансирането имаме не само ние, а и останалите клубове, които не развиват спорта футбол. Нищо лошо не искам да кажа за футбола и футболистите, но основните общински средства за финансиране на спорта са насочени към тях.

В последно време забелязвам и един такъв проблем, който започва да се превръща в тенденция. А именно, учителите не са много толерантни към състезателите. Ще дам пример: отиваме на състезание примерно от петък до неделя и в понеделник или ги изпитват, или имат проблем с някое домашно. Това важи не само за нашите състезатели, а и за тези в другите спортове и клубове. И молбата ми е учителите да проявяват повече разбиране.

– Какво предстои през 2017 година?

През 2017 г. ни предстоят участия на всички държавни първенства по плуване и в някои от държавните първенства по модерен петобой, а също така и участие в няколко международни турнира по плуване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *