104 четения

Проф. Пенчев си тръгна огорчен от Областна администрация

„ОГОРЧЕН СЪМ, НЕ ПРИЕМАМ МОТИВИТЕ ЗА СМЯНАТА, КОИТО НАУЧИХ ОТ АГЕНЦИИТЕ, че аз и моите 13 колеги сме сменени, защото можем да повлияем на изборите или за някакви корупционни практики. На 58 години съм, такова чудо не ми е минавало през главата. Ако наистина това са мотивите, съм огорчен. Стараел съм се да си върша работата, а дали съм успял – хората ще преценят.“

Така коментира смяната си вчера късно следобед на импровизирана среща с медиите бившият вече областен управител проф. Пенчо Пенчев. Той не скри, че се е чул по телефона и с други освободени негови колеги, които, по техни думи, си тръгват със същото чувство.

„Доста избори сме провели, при всички случаи съм участвал в идването на изборните книжа, но винаги съм стоял на разстояние от тях, не съм влизал в стаята на РИК и не виждам как един областен управител може да въздейства върху изборите, без значение какви са те. Много добре знаете, че в Гербовата зала по време на избори е информационното осигуряване на вота, тук също не съм влизал“, бе категоричен най-дълго заемалия – повече от 6 години, държавен пост във Великотърновската областна администрация. По думите му, никой от служебния кабинет вчера не го е потърсил, за да му каже лично новината. Не се знае и кога точно приемникът му ще стъпи в длъжност, но така или иначе вчера беше последният работен ден във ведомството на проф. Пенчев. На въпрос дали ако има кабинет „Борисов 3“ той ще се върне на поста си, професорът не отговори, но бе категоричен, че по време на изборната кампания ще работи за ГЕРБ.

„Отказах се от номинация за депутатската листа, защото искам да дам път на по-младите. Никоя друга партия не ме е канила“, коментира още на въпрос на „Борба“ Пенчо Пенчев. Той прогнозира, че смените ще продължат и допълни, че смяната му вчера е обявена най-накрая, като преди това анонсът е бил само за 13 областни управители.

Част от проблемите, които оставя на новия областен, са свързани с липсата на финансови ресурси, призна още проф. Пенчев и допълни, че почти без средства в областта са решавани проблеми, като например почистване на речни корита, растителността около пътищата и т.н.

„Стремял съм се винаги да бъда на мястото на аварии, инциденти и катастрофи, за да има по-добра координация. Да съобщавам за загинали, беше най-трудното през годините. Помня 4 такива случая през първия си мандат. Много трудно беше с аварията в Дебелец и разлива на цистерната там, с образувания дървен остров на моста край Драганово. Щастлив съм, че семейството ми ме изтърпя. Навръх юбилейна годишнина от сватбата ми дъщеря ми, която благодарение на конкурс работи в Брюксел, се прибра навреме, а аз чак посред нощите заради служебни ангажименти“, каза още в прощалната си и много емоционална реч професорът. Той бе категоричен, че през мандатите му никой не му е оказвал политически или корпоративен натиск, а вчера са му се обадили много кметове, председатели на общински съвети от областта, шефове на териториални звена.

За финал бившият вече държавен служител благодари на всички, но каза, че областните управители трябва да се избират, а не да се назначават.

Елена ЧАМУРКОВА

10 коментара за “Проф. Пенчев си тръгна огорчен от Областна администрация

 • 09.02.2017 в 11:19
  Permalink

  А хората какво да кажат, след като още дълги години ще се огорчават от безхаберие и жаждата за бързо забогатяване на управляващите?! На такива парашутисти такава им е съдбата!!!

  Отговор
 • 09.02.2017 в 12:59
  Permalink

  Прав е да бъде избиран, а не назначаван. Но не само областния управител, но и областния полицейски шеф, областния и градски прокурори също трябва да се избират, а не назначават…

  Отговор
 • 09.02.2017 в 13:01
  Permalink

  Странни разсъждения на един професор. За него не е ли по-важно да работи по професията си, а не да бъде партиен чиновник. Същото може да се каже и за неговия предшественик. Гербажиите защо го смениха.

  Отговор
 • 09.02.2017 в 14:27
  Permalink

  Крайно време беше! Влезнеш ли във Великотърновса Област все едно се връщаш 100 години назад. Най-разбитите пътища, без маркировка. Срам!!!

  Отговор
 • 09.02.2017 в 15:22
  Permalink

  А не смятате ли, че точно това е проблема, че не сте влизал в РИК. Все пак живеем в малък град и вдичко се знае. И нали не се учудвате, че не Ви канят от друга партия. В ГЕРБ замислете се, каква подръжка и привърженици имате от академичните среди? Позор е за болшинството въобще да бъдат свъзвани с тази ОПГ. За тях е под -достойнството човек като Борисов да е управляващ на тази страна. А щом на вас ви харесва, това е лоша диагноза за менталното ви състояние.

  Отговор
 • 09.02.2017 в 16:08
  Permalink

  Комунистическите метли се размахаха – без никакво основание и резон!
  Иначе червените тролове тука спамят и дрънкат небивалици, като например какво общо има областната управа с разбитите пътища?

  Отговор
 • 09.02.2017 в 16:43
  Permalink

  В тоя град всичко е гнило и трябва тотално да се промени!

  Отговор
 • 09.02.2017 в 17:56
  Permalink

  Какво зареваха всички. Метли ами! Като се смени правителството-сменят се и протежетата на старото. Какво ненормално виждате. Да се благодарят останалите хрантутници от политическия кабинет, че още не са на борсата, особено единия… А пък те от ГЕРБ много хрисими бяха преди 2 години онзи продажник Близнашки като махна всички областни управители на Орешарски. А защо предния служебен некадърник- Марин Райков не разчисти през 2013 областните??? Не знам дали на комунистите им е замирисало на власт, но на ГЕРБЕрастите им замириса на мотика и на кър. Та затова толкова много реват. Марш!

  Отговор
 • 09.02.2017 в 21:22
  Permalink

  Огорчен съм от решението на Огнян Герджиков…Винаги съм го харесвал като политик ,но този път обърка нещата…Хората ще оценят тази грешка …Дано и другаря СЛУЖЕБЕН МИНИСТЪР намери сили да се извини на колегата си проф.Пенчо Пенчев!!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!