7 четения

Ретро трамвай ще вози безплатно по време на Дните на Виена в София

Всеки ден от днес до 14 февруари ретро трамвай ще превозва
безплатно пътници в центъра на София и ще разказва интересни факти за
Виена и връзките с България, съобщи пред журналисти Ирина Симова,
ръководител на бюрото за международни връзки на общината на
австрийската столица у нас. Събитието е част от Дните на Виена в София.
През цялото време в трамвая ще звучи виенска класическа музика от тазгодишния Новогодишен концерт на Виенската филхармония, която ще пренесе пътниците в забележителностите на австрийската столица и на виенския валс. С това по своеобразен начин ще бъде отбелязана и 150-годишнината от премиерата на сцена на най-известния валс в света – „На хубавия син Дунав“ 28-9-1на Йохан Щраус-син.
Ретро трамваят ще потегля в 12.00 часа, а обиколката ще продължава около два часа. Маршрутът започва от депо „Банишора“ – Централна гара – бул. „Княгиня Мария Луиза“ – ул. „Алабин“ – ул. „Граф Игнатиев“ – пл. „Журналист“ – ул. „Граф Игнатиев“ – пл. „Възраждане“ – Петте кьошета – НДК – кв.“Иван Вазов“ – НДК – Петте кьошета – пл. „Възраждане“ – бул. „Христо Ботев“ – Централна гара – депо „Банишора“.
Като част от програмата на Дните на Виена в София, от 12 до 14 февруари в мол „Сердика“ ще бъде поставено 5-метрово прозрачно сърце, пълно с вафлички от традиционен виенски производител. На 11 февруари ще се състои ежегодния Виенски бал, а 13 и 14 февруари ще бъдат конферентни дни в „Квадрат 500“. Програмата ще приключи на 14 февруари с Вечер на виенското вино в Централния военен клуб.
През 19-ти и в началото на 20-ти век столицата на Австро-Унгария е проводник на европейското политическо и културно влияние на Балканите и в България. Още преди Възраждането във Виена се установяват български търговски колонии, а будни и по-заможни българи получават образованието си там. В онези години връзката е повече търговска и се осъществява по река Дунав.
След Освобождението новата българска столица е повлияна най-силно от „виенския“ стил в бита и културата – от облеклото до архитектурата и декорациите на сградите. Градът започва усилено да се застроява, прокарват се пътища, мостове, изграждат се жп гари, трамвайни линии. Бурното развитие на града привлича множество австрийски архитекти, инженери и декоратори. Те се установяват за дълъг период в София и проектират и осъществяват едни от най- красивите сгради – така че днес центърът на града очевидно има „виенско излъчване“. Сред най-известните сгради, построени от австрийски архитекти, са Народният театър, Военният клуб, Държавната печатница – сега „Квадрат 500“ и Синагогата.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *