10 февруари: Остава мрачно и студено със слаби превалявания; леко затопляне чак към сряда

През нощта за района на В. Търново ще бъде облачно, на места със слаби превалявания от сняг. Ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат между минус 7 и минус 4. За В. Търново се очаква минимална температура минус 5 гр. През деня ще бъде облачно, на места със слаби превалявания от сняг. Вечерта и през нощта срещу събота от североизток облачността ще се разкъса. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между минус 3 и 0. За В. Търново се очаква максимална температура минус 2. Атмосферното налягане ще се задържи без съществени изменения.

Над западните и централните части на Стара планина ще бъде облачно, на места със слаби превалявания от сняг. Вечерта и през нощта срещу събота от североизток облачността ще се разкъса. Ще духа умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около минус 4, а на 2000 м около минус 9. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 21.4 гр. през 2002 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 20.8 през 1956 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 21 минути и ще залезе в 17 часа и 43 минути. Фаза на Луната: едно денонощие преди пълнолуние.

В събота и неделя ще има значителна облачност с временни намаления на места. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. В понеделник и вторник ще преобладава време с променлива облачност. Ще духа слаб вятър от север-североизток. В сряда и четвъртък в повечето райони облачността ще намалее до незначителна. Около р. Дунав и другите водоеми преди обяд видимостта ще бъде намалена, на места до мъгла, и ще има значителна ниска облачност. Около обяд видимостта ще се подобри и облачността ще се разсее. Ще бъде почти тихо. През по-голямата част от периода –до вторник, времето ще се задържи хладно с тенденция към понижение на температурите. Минималните температури в петък ще бъдат между минус 7 и минус 4, а максималните ще бъдат около минус 3 – 0. В понеделник и вторник минималните температури ще бъдат между минус 10 и минус 7, в местата с котловинен характер на релефа – до минус 13. В сряда и четвъртък се очаква временно слабо затопляне. Минималните температури ще бъдат между минус 7 и минус 4, в местата с котловинен характер на релефа – до минус 10. Максималните ще бъдат около 1 – 4. В местата с трайно намалена видимост и ниска облачност максималните температури ще се задържат около 0. Над западните и централните части на Стара планина през първата половина от периода –до неделя, ще има значителна облачност, на отделни места в петък ще превали слаб сняг. Ще духа умерен, на моменти силен вятър от изток-югоизток. От понеделник до четвъртък ще има променлива облачност. Ще духа слаб до умерен вятър, в понеделник и вторник от югоизток, в сряда и четвъртък от северозапад. Температурите на 1200 м от петък до неделя ще се понижават, като в неделя ще бъдат около минус 10 – минус 7. От понеделник до четвъртък температурата на 1200 м ще се повишава и максималните температури в четвъртък ще бъдат около 3 – 4. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 5 по-ниски от тези на 1200 м.

НИМХ – Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.