207 четения

Горнооряховската „Прити“ топли цяла Европа

Компанията с рекорден експорт в региона, изнася за 26 държави

Една местна компания се прочу с това , че може да внесе уют и топлина във всеки дом. Горнооряховската „Прити“ постави своеобразен рекорд за региона, като вече изнася свои изделия в 26 държави. Почти няма страна на Стария континент, в която да не се продават камини, пелетни горелки и други нейни изделия. Няма друга местна фирма, която да се гордее с такъв експорт. Уреди за отопление от Горна Оряховица се продават в Норвегия, Холандия, Швеция, Франция, Русия и много други страни. Основаното през 1995 г. в Горна Оряховица от инж. Евгени Иванов и инж. Александър Геранлиев дружество е лидер в производството на домашни камини, готварски печки, камери за вграждане и котлета, използващи твърдо гориво, аксесоари и т.н. То е и основен работодател за региона, като в момента компанията дава заетост на повече от 350 човека, разказва инж. Евгени Иванов.

СПОРЕД НЕГО ФИРМАТА ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ НАСОЧВА КЪМ ОПОЛЗОТВОРЯВАНЕ НА ЕКОЛОГИЧНИ СУРОВИНИ. Съвременните възможности за автоматизация на горивния процес създават пък удобство в обслужването и комфорт при избор на необходимата мощност. Ето защо „Прити“ е създала собствени разработки на уреди за изгаряне на пелети. Те постигат над 90 на сто коефициент на полезно действие и затова са включени във всички програми за енергийна ефективност. Едни от последните разработки на компанията са комплектите пелетни горелки, котли и бункери. Самите горелки пък са с възможност за монтаж на всички видове котли, които са били монтирани преди, и е нужно просто да бъдат адаптирани към съвременния енергоносител, което ги прави особено практични. Според инж. Иванов модерният тип отоплителна техника може да стопли дома и ако е с водна риза, може да се свърже с бойлер със серпентина и да произвежда топла вода за битови нужди.

Стилян НАЙДЕНОВ

3 коментара за “Горнооряховската „Прити“ топли цяла Европа

 • 10.02.2017 в 16:22
  Permalink

  Този келеш се изучи напоследък да пише статии с гръмки заглавия.

  Отговор
 • 11.02.2017 в 11:41
  Permalink

  Преди време четох, че В.Търново било движещата сила в региона, но „болярите“ изказали се по този начин отдавна не са излизали извън театъра и царевец. Отдавна няма телевизор Велико Търново драги съграждани. Общината освен да прави звук и светлина и да взема от парко местата такси, да помисли и за някаква макар и малка промишленост, че смешна работа. Един смешен МОЛ, два по-големи магазина, платен паркинг и Царевец. ДРУГО НЯМА!

  Отговор
  • 11.02.2017 в 23:45
   Permalink

   Петко ,явно не си запознат с промишленоста на Търново.За кроношпан чувал ли си….цели заводи от чехия и мексико местят тук,включително Бургас.Инвестиция за 700 000 000 милиона евро,захарни заводи,сладоледени фабрики,фабрики за производство на торбички и куп още .Но ти ще си останеш все така кух и неинформиран.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!