8 четения

Деца с увреждания остават без лични асистенти, родителите готвят протест

От тази година родителите на децата с увреждания вече не могат да им бъдат лични асистенти. Причината е, че според нов закон държавата ще дава 930 лв. месечно на родителите на децата с най-тежки увреждания, като за сметка на това спира програмата за личен асистент. Идеята е всички социални помощи, които получават семействата, да бъдат обединени в една обща сума, в зависимост от степента на увреждане на детето. От социалното министерство обявиха, че в нея са включени и парите, които се полагат на родителите за лични асистенти. Така те ще могат сами да изберат дали да наемат човек, който да се грижи за детето и да започнат работа, или да си стоят у дома. Според министерството промените са, за да се избегне двойно финансиране – от държавата и от Европа.

Това обаче разгневи родителите на децата с увреждания, които се заканиха да излязат на протест.

„Според мен тези промени ще ни се отразят сериозно. Смятам, че това е подигравка с децата и родителите, защото уж сумата е увеличена, но реално не е така. Да не говорим, че като личен асистент оставам без социални осигуровки. След време няма да мога и да се пенсионирам. Нека ми кажат кого да намеря, за да ми гледа детето, а аз да работя“, заяви Светла Цанева от Велико Търново, майка на дете с увреждане. Синът й Радослав страда от мускулна дистрофия, тип Дюшен, и е изцяло зависим от грижите на майка си. Според новия закон семейството му ще получава 930 лв. Разходите за децата с увреждания реално са много по-големи – за лекарства, консумативи, медицински пособия. Само корсетът, който трябвало да купят на Ради заради гръбначно изкривяване, струва 560 лв. Направен е от специализирана фирма в София, но заради некачествената изработка се налага да поръчат друг.

„Трябваше да купя и инвалидна количка, защото тази, която получихме от държавата, след две излизания навън вече е негодна за използване“, коментира Светла Цанева.

С доста по-малко средства – 450 лв., остава Здравка Грънчарска от Велико Търново. Три години тя е била личен асистент на 6-годишната Ивана, която страда от остеогенезис имперфекта или болестта на „стъклените кости“. От същото заболяване страда и нейната сестра, като болестта се изразява в тежки фрактури дори и от минимални травми. От началото на годината майката е с прекратен договор по програмата за личен асистент и е на борсата, каквато бе практиката досега. Преди дни научава, че тази година няма да бъде назначена за асистент на Ивана, заради новия закон.

„Нямам идея с тези пари как ще мога да покрия разходите, които са нужни за детето. Не може държавата да пести за сметка на децата“, категорична е Здравка Грънчарска. За да осигури по-добро лечение на децата, майката ги е включила в експериментална програма. Двете момичета са първите деца у нас, които преди няколко години бяха включени в програма за експериментално лечение с памидронат във варненската болница „Св. Марина”. Медикаментът се осигуряваше с дарения от чужбина и „Българската Коледа“. Именно във варненската клиника предлагат на родителите да включат по-голямата й дъщеря в нова програма, разработена от НАСА, която има за цел да заздрави костната система на детето чрез инжекции с медикамента „Пролиа”. Всяко пътуване и престой във Варна също струва скъпо за семейството, но ефектът от лечението е много добър. С по-малко пари ще разполагат и родителите на децата с определени от 50 до 70% увреждания, които ще получават по 350 лв. месечно.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!