63 четения

Изложба на автори от Източна Азия, посветена на екологията, се открива в Дома на хумора и сатирата

Изложба на автори от Източна Азия, посветена на опазването на околната среда, се открива днес в Дома на хумора и сатирата. Експонирани са плакати, графики, карикатури и скулптури, постъпвали през годините като дарения от творци, участвали в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, както и от самостоятелни гостуващи изложби на наградени художници. Това съобщи Дарина Маринчевска, уредник в дома.
Изложбата „И очите на рибите се изпълват със сълзи“ показва 74 произведения на 51 автори от Япония, Република Корея, Китай, Тайван и Монголия. По думите на Маринчевска наименованието на изложбата е заимствано от плаката на художника Коджи Миуа, създаден за един от големите текстове на класическата японска литература – „Тесният път към вътрешността“ на Мацуо Башо.
Историята разказва как в зряла възраст Башо предприема пътуване, с което цели да преодолее земните си привързаности, да достигне духовна цялост и своеобразна представа за вечността в променящия се околен свят, обясни Маринчевска. Стихът на Башо „И очите на рибите се изпълват със сълзи“ в случая се оказва подходяща метафора за осъзнаването на необратимостта на промените в природата. Сблъсъкът човек – природа е една от големите теми на нашето съвремие, а безогледното изчерпване на ресурсите, замърсяването на въздуха, водите и почвата, пълното унищожаване на различни видове и безпрецедентните генни намеси са част от 29-1болезнените теми, представени в изложбата.
В експозицията са показани 35 графики и постери на 18 автори от Страната на изгряващото слънце, както и четири графични творби на четирима художници от Република Корея и Тайван. Сред художниците могат да се открият имената на световноизвестни графици, които са били лауреати на Международното биенале през годините, членове на жури, дарители – Сусумо Ендо, У.Г. Сато, Такея Митани, Коджи Миуа.
Според Маринчевска карикатурата е другият жанр, особено тачен и практикуван в Източна Азия, който съчетава традицията с модерните технологии. Днес карикатурата в Япония, Китай,Тайван и Република Корея достига нови върхове и това личи от непрекъснато увеличаващите се конкурси, салони и изложения в тази област. В изложбата са представени 23 автори с 29 карикатури, изпълнени с туш, акварел, темпера и смесена техника. Тя се допълва от 6 изящни пластики на трима японски творци – Кейче Шимидзу, Широ Хаями и У.Г. Сато. Находчивост, чувство за хумор и отлично владеене на материала показват авторите в своите произведения, изпълнени от метал, мрамор, дърво и керамика.
Изложбата „И очите на рибите се изпълват със сълзи“ може да се види от 9 февруари до 8 март в зала 5 на Дома на хумора и сатирата.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!