Книгата „Любовта е златен сън“ събира шедьоврите на интимната лирика и любовни писма на Иван Вазов

Книгата „Любовта е златен сън“ събира шедьоврите на интимната лирика на Иван Вазов, любовни писма, интригуващи факти за романтичните му истории и жените, превърнали се в негови музи. Премиерата на изданието ще бъде от 18.00 ч. днес в къщата-музей на писателя в София, съобщиха от ИК „Персей“ и Националния литературен музей.
Ще бъдат показани златният часовник, пръстенът, броеницата, цигарето и вратовръзката на Вазов, оригиналите на снимки на Евгения Марс, сватбената фотография с Атина Болярска, ръкописи и писма. Ще прозвучат и интимните му откровения, които го показват в светлина, съвсем различна от представата за него в учебниците.
Кои са забележителните жени, оставили ярка следа в живота на Иван Вазов? Как харизматичната, но омъжена и 27 години по-млада писателка Евгения Марс се превръща в неговата най-голяма муза, вдъхновила го да изживее нов творчески подем и донесла му щастие? Това разкрива книгата „Любовта е златен сън„, която спечели конкурс на Министерство на културата. Съставител и автор на коментарите е Людмила Габровска, художник е Ралица Денчева.
Представени са най-съкровените откровения на Иван Вазов в стихове и проза. За първи път най-интересното от интимните му писма се издава заедно с любовната му лирика и се поставя в контекста на житейските обстоятелства около създаването й. Коментарите към стиховете обясняват множество интересни и непознати за повечето читатели факти не само за личния свят на Вазов, но и за неговия характер, като например отказа му да получава подаръци от политиците, за да не бъде счетен за „храненик на властта“. Изданието посочва и коя рускиня го подкрепя по времето, когато пише „Под игото“.
„Любовта е златен сън“ е тазгодишният акцент в инициативата на ИК „Персей“ да подариш книга на любим човек за Деня на влюбените. От 2005 г. насам винаги в навечерието на 14 февруари излиза по една нова книга с най-големите шедьоври на интимната лирика. Сред тях са историите на Яворов, Дебелянов, Пенчо Славейков и Мара Белчева, Дора Габе, Елисавета Багряна, Евтим Евтимов, Маргарита Петкова.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.