44 четения

Национален скаутски лагер в Еленския балкан

От днес децата, участвали в Националния скаутски лагер, са в класните стаи. Със сигурност те дълго време ще разказват на своите съученици и приятелчета за една незабравима ваканция в Еленския балкан.

От 4 до 8 февруари в хижите „Чумерна“ и „Буковец“ Организацията на българските скаути проведе националния лагер, а домакини бяха еленските скаути, които почти от година време си имат свой клуб, именуван „Острец“. Участваха близо 100 деца от клубовете в Елена, Варна, Шумен, Шабла, Дуранкулак, Русе, Плевен, Перник и Смолян, които се впуснаха в приключение „Великите снежни открития“. И въпреки че планината показа всичките си лица – и в слънце, и в дъжд, и в сняг, не уплаши смелите пътешественици.

„В рамките на тези дни малките скаути участваха в експедиция по стъпките на Амундсен за откриване на Южния полюс. За целта си построиха кораби, набавиха си нужната екипировка, направиха си знамена и се отправиха на забавно пътешествие с много изпитания. Крайната цел – Южният полюс, беше достигната успешно и триумфално бяха забити знамената на „оцелелите изследователи“ – разказва клубният водач на „Острец“ Даниела Кънчева.

Заедно с децата са пътешествали Антония Хубанчева и Виолета Желязкова – учени от БАН, изследователки и откривателки, търсещи екстремни преживявания. В разкази и презентации те са запознали малките скаути със своята работа, постижения и забавни истории, а с личен пример показали, че всички мечти могат да станат реалност, когато силно ги желаем и преследваме с упорит труд.

Мария СИМЕОНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!