4 четения

Областният съвет на социалистите ще реди кандидат-депутатите в неделя

Търновци ще посочат 10 имена, останалите 6 и водача ще определи националното ръководство

37 ЧЛЕНОВЕ НА ОБЛАСТНИЯ СЪВЕТ НА БСП СЕ СЪБИРАТ ТАЗИ НЕДЕЛЯ НА ТЕЖКО ЗАСЕДАНИЕ, за да подредят кандидатдепутатската листа, с която партията ще иска доверието на избирателите от Великотърновски многомандатен район на предсрочните избори на 26 март.

Номинациите на десетте общински структури приключиха, имената са ясни, но най-голямата интрига си остава тяхната подредба. Въпреки преференциите опитът показва, че общо взето номерацията се спазва, а целта на областното ръководство този път са три мандата. Затова от ключово значение за социалистите, а и за техните конкуренти, е редът на кандидатите.

Отсега е ясно, че Весела Лечева ще е водач, защото тя е личност от национална, а и световна величина заради спортните си успехи. Въпреки това и тук има деликатен момент, защото освен член на националното партийно ръководство тя е и член на великотърновската структура и минава за квота на общинската организация в старата столица, която ще има всичко на всичко три позиции в областната листа. А не е тайна, че някои общински организации трудно ще преглътнат факта точно първите три места да са за търновските социалисти. Впрочем областният съвет ще подреди само 10 свои предложения, а за останалите шест, както и за водача, думата ще има седмица след това националното ръководство. То ще затвори листата, като посочи места за коалиционните партньори и за гражданската квота, така че кандидатите да нараснат до 16.

АКО БСП СЛЕДВА ПОВЕЛЯТА ЗА ОБНОВЛЕНИЕ НА СВОЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ КОРНЕЛИЯ НИНОВА, КАКТО И ТВЪРДИЯ КУРС НА КОНГРЕСА ЗА НОВИ ПОЛИТИЧЕСКИ ФИЗИОНОМИИ, то тогава областният съвет ще трябва да се съобрази с настроенията на редовите социалисти в областта, коментират в самите червени редици.

И дават за пример резултатите от десетте общински конференции за номиниране на кандидат-депутати. С най-много – 9 от общо 10 предложения, е областният председател на партията Валентин Ламбев. Той е от младите, но вече със солиден опит партийни кадри, успял в немалка степен да обедини вътрешнопартийните лобита, както и да премине през тежка кампания за местни избори. На второ място – с 8 номинации, е досегашната народна представителка Мариана Бояджиева, която се стреми към трети мандат. Самата тя е в политиката от 80-те години на миналия век, първо като секретар на Димитровския комунистически младежки съюз, а после и като кадър на партията, заемайки през годините позиции като общински съветник, зам. областен управител, областен председател на партията. Зад нея категорично стои все още силната подкрепа на най-дългогодишния депутат от областта и бивш член на националното ръководство Бойко Великов, както и на местни партийни организации.

Със седем номинации е Весела Лечева, а всички останали седем социалисти, които ще намерят място в областната листа имат по една номинация. От тях специално внимание заслужават предложеният от общинската структура на Горна Оряховица Явор Божанков, зам.-кметът на Сухиндол Борислав Вълев и общинският председател на Павликени Христо Кавалски. Трите общини, които ги номинират, ще играят с преференции, обаче най-големи са шансовете на втория по големина общински център в областта – Горна Оряховица. Дали обаче партийните сили там ще стигнат, така че Божанков да измести втория или третия от листата и да стане депутат, ще стане ясно най-рано на 27 март.

ТАКА ЧЕ ДИЛЕМАТА ПРЕД СОЦИАЛИСТИТЕ ОТ ОБЛАСТТА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ Е ДАЛИ ДА СЪХРАНЯТ СТАТУКВОТО В ПАРТИЯТА СИ, ИЛИ ДА СЕ СЪОБРАЗЯТ с обществените настроения, поемайки пътя на промяната, която първо започва от собствените им редици. Историята на партията във Велико Търново познава христоматиен пример как, когато ръководството не се съобразява с настроенията на актива, БСП губи дори спечелени битки, коментират в навечерието на областния съвет паметливи социалисти. И посочват 2003 г., когато около 80% от търновските членове номинираха за кандидат-кмет тогавашния си общински председател Стоян Витанов. Общинската конференция обаче реши покойният вече Драгни Драгнев да бъде номиниран и така червените нямат кмет вече 13 години. Областният съвет в неделя ще е пореден тест дали загуби като тези, когато водеща роля има апаратът за сметка на актива, ще останат само в историята.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!