28 четения

115 паралелки искат да направят училищата в област Велико Търново

Къде и какви специалности ще могат да избират децата

115 ПАРАЛЕЛКИ ЗА УЧИЛИЩАТА В ОБЛАСТТА ЩЕ ПОИСКА ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ ЗА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА РЕГИОНАЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА. Новите специалности тази година са 12 и те бяха обявени вчера по време на традиционното заседание на Областната комисия по заетост. Началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева представи всички статистики за броя на завършващите ученици в VII и VIII клас, за реализирания миналогодишен прием, както и за закритите паралелки.

„Тази година влезе в сила новият закон за образованието и според него основно образование вече се завършва в VII клас. Което означава, че ще приемем в нови училища и специалности два випуска. Всички, завършващи VII и VIII клас, ще кандидатстват. Всички ще бъдат приети в ново училище или в нова специалност, въпросът е дали това ще стане според желанията на учениците или в зависимост от успеха, който постигнат на националното външно оценяване“, обяснява инж. Личева и допълва, че учениците, които кандидатстват след 8 клас, ще минат по същия ред, както досега. Нова е организацията за седмокласниците.

1857 СЕДМОКЛАСНИЦИ ЗАВЪРШВАТ ТАЗИ ГОДИНА В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО и випускът е с 57 деца по-голям от миналогодишния. Заявените паралелки са 79, от които 39 професионални и 40 профилирани. Всички седмокласници трябва да се явят на национално външно оценяване и получават оценка в точки. Но дори и по някаква причина да не са успели да отидат на изпитите или не са се справили с тестовете, те пак имат право да участват в класиранията.

Заради промените в системата областта ще успее да направи всички заявени паралелки, убедена е инж. Личева. След това припомня, че при последната кампания бяха закрити 7 паралелки – в Професионална гимназия по лека промишленост и строителство и в Професионална държавна търговска гимназия „Д. Хадживасилев“ в Свищов, в Старопрестолна професионална гимназия и в Професионалната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново, в Професионална гимназия по хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров“ и в СУ Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица, както и в СУ „Максим Райкович“ в Лясковец.

36 ПАРАЛЕЛКИ СА ЗАЯВЕНИ С ПРИЕМ СЛЕД ЗАВЪРШЕН ОСМИ КЛАС. Учениците от випуска са 903, с 39 деца повече от миналата година. Завършващите момчета и момичета са достатъчни за около 36 – 38 нови паралелки, което означава, че и тук приемът ще бъде изпълнен, категорична е Розалия Личева.

Миналата година три училища не успяха да си направят заявения прием и бяха закрити класове в Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в Свищов, в Професионална гимназия по железопътен транспорт „Н. Вапцаров“ в Горна Оряховица и в СУ „Максим Райкович“ в Лясковец. Паднаха и две паралелки в задочна форма на обучение в Стражица и в гимназията в Боруш.

12 НОВИ СПЕЦИАЛНОСТИ ИСКАТ УЧИЛИЩАТА ТАЗИ ГОДИНА, ЧЕТИРИ ОТ ГИМНАЗИИТЕ ЩЕ НАПРАВЯТ ОПИТ ЗА ДУАЛНО ОБУЧЕНИЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ. Дуалното обучение е пряко свързано с практиката, затова и училищата могат да разкрият професия само ако имат сигурната подкрепа на бизнеса.

Професионална гимназия по лека промишленост и строителство в Свищов обявява прием за дуално обучение по професията монтьор на селскостопанска техника. Професионална гимназия по електротехника и електроника „М. В. Ломоносов“ събира ученици за професията техник на електронна техника, а Професионална гимназия по хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров“ в Горна Оряховица ще работи активно със „Захарни заводи“, за да обучава бъдещи техници и технолози в хранително-вкусовата промишленост. Професията машинен инженер е заявила Частната профилирана гимназия „Аркус“ във Велико Търново.

Останалите нови специалности са в Професионална гимназия по лека промишленост и строителство в Свищов – „Техник на компютърни системи“, в Професионална гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ в Павликени – „Офис-мениджър“, в Професионална техническа гимназия „Васил Левски“ в Горна Оряховица – „Авиационен техник“, в Професионална гимназия по лека промишленост и икономика „Атанас Буров“ в Горна Оряховица – „Икономист“. Професионална гимназия по моден дизайн във Велико Търново разкрива паралелка „Дизайнер“, а Професионална гимназия по механизация на селското стопанство „Никола Златарски“ в Златарица – „Социален асистент“. Нова специалност искат и в Средно училище „Максим Райкович“ в Лясковец – „Машинен оператор“, а в Средно училище „Свети Климент Охридски“ в Камен обявяват прием за професия растениевъд.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!