22 четения

Човешките права – тема на регионален форум с участието на полицейски служители, юристи и съдии в област В. Търново

Инициативата е на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” и е част от проект „Повишаване компетенциите на адвокати за основните права на човека”. Той се финансира от Европейската комисия и е с продължителност 17 месеца. Проекта се изпълнява от Ромски център за социална интервенция и изследвания  – Румъния в партньорство с Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”. Целите му са подобряване на знанията и компетенциите на адвокати от България и Румъния, относно престъпления, породени от омраза и расизъм, ефективно прилагане на правото на ЕС в областта на основните права на гражданите и разработване на платформа за електронно обучение на практикуващи юристи в двете държави.
В срещата, която се проведе днес в Областна управа участват служители на ОДМВР – В. Търново, районни прокурори и съдии, адвокати и граждани.
Вниманието на присъстващите трябва да се насочи към антидискриминационното законодателство и ранните ромски бракове, според Теодора Крумова от „Амалипе”. Тя даде за пример, община Павликени, където благодарение на разговорите в общността, разясняването на родителите, че носят законодателна отговорност, нагласите им започнали да се променят и това довело до значително намаляване на ранните ромски бракове. Единични са случаите на нарушаване на човешките права в област В. Търново, според нея и това се дължи на добрата комуникация между отделните институции.

Източник: Областна дирекция на МВР – Велико Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!