4 четения

Археолози откриха кости от крокодили на 3000 години в Северозападен Китай

Китайски учени откриха в района на град Сиан в провинция Шенси кости от крокодили, живели по тези места преди 3000 години, предаде ТАСС като цитира в. „Чайна дейли“.
Специалистите попаднали случайно на редките образци на древната фауна – костите са открити при разкопки в подземна пещера. „За археолозите това бе изненадващо, защото досега не бяха откривали подобни находки в тази част на страната“, заяви ръководителят на екипа Юе Лянцзян.
По думите му, съществуването на тези влечуги във въпросния район съвпада с епохата на династията Западна Джоу (1100-771 г. пр. н.е.).
„Находката ни позволи да получим важна информация за обитаван от крокодили район преди няколко хиляди години – поясни ученият. – По-рано подобни тленни останки бяха открити единствено в южната част на страната.“ Лянцзян е на мнение, че ако се съди по находката, климатът по онова време в Северозападен Китай е бил далеч по-влажен, най-вероятно субтропичен.
По време на изследването учените освен това открили десет древни могили, няколко засипани кладенци, руини от сгради, както и много изделия от бронз, камък, кост, раковини, а също части от керамични съдове.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!