18 четения

Благодарствени грамоти получиха собствениците, обновили 10 къщи – паметници на културата

СОБСТВЕНИЦИТЕ НА 10 КЪЩИ – ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА, ПОЛУЧИХА МИНАЛИЯ ДЕН БЛАГОДАРСТВЕНИ ГРАМОТИ ОТ КМЕТА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДАНИЕЛ ПАНОВ. На официална церемония в общината г-н Панов представи собствениците, които са откликнали на призива му за опазване на културно-историческото наследство на Велико Търново и съвестно са изпълни предписанията на общината.

Къщите са частни и са били ремонтирани през последните няколко месеца. Всички те са културни паметници и се намират в стария град по улиците „Независимост”, „Стефан Стамболов” и „Михаил Кефалов”. В напреднала фаза е обновяването на още шест сгради, разположени в същата градска зона.

„Старите търновски къщи и уличките са неизменна част от идентичността на нашия град. Вече имаме одобрен проект за пълно обновяване на повече 40 улици и тротоари в Старо Търново, за озеленяване и благоустрояване, а строителните работи ще бъдат финансирани по оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020. Нека с общи усилия продължим да опазваме и съхраняваме облика на старата българска столица. Надявам се, че и останалите собственици на къщи – паметници на културата, ще последват примера, който тези отговорни хора дават”, каза Даниел Панов.

Специалистът по културно-историческо наследство арх. Румяна Брайнова сподели, че подобни по мащабите си ремонтни дейности по вековните сгради са извършвани преди повече от 30 години.

111 частни сгради, които имат статут на недвижими културни ценности, са били обект на проверка от специално сформирана комисия. Експертите са издали 55 предписания на собствениците, които трябва да предприемат на необходимите ремонтни или обезопасителни дейности. През пролетта ще бъдат предприети проверки относно изпълнението им. Според новия Закон за културното наследство санкциите за собственици, които не полагат необходимите грижи за недвижими имоти – паметници на културата, вече са сериозни. Глобите са физически лица са между 3 и 10 хиляди лева, а за юридически лица – до 30 000 лева.

Сн. Ростислав ГРЪНЧАРОВ

2 коментара за “Благодарствени грамоти получиха собствениците, обновили 10 къщи – паметници на културата

 • 10.02.2017 в 16:01
  Permalink

  Чудесно изглеждат възстановените къщи. Надявам се всички да последват примера им. Поздравления.

  Отговор
 • 10.02.2017 в 16:07
  Permalink

  Браво, това е начина да съхраним автентичността и красотата на града ни, нека и останалите къщи минат по този ред и да няма повече самосрутили се къщи, защото туристите не идват да гледат новото строителство.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!