19 четения

Връщане към темата. Ами сега? „Бедстващото“ семейство от Поликраище без пари заради ротативки…

В броя си от четвъртък миналата седмица „Борба” разказа покъртителната история за сляпа жена в Поликраище, която кара в студа без пари, на препечени филии. Публикацията предизвика вълни на съпричастност у читателите и някои протегнаха ръка на бедстващото семейство. Реакцията на социалните работници от Горна Оряховица обаче преобръща нещата. Според тях страстта към ротативките е причината 66-годишният Любомир Бозев и 57-годишната Росица Шейнова от Поликраище да гладуват и да тънат в нищета. Двамата живеят на семейни начала, а преди дни мъжът търсеше помощ във Велико Търново, молейки за пари назаем, за да си купят храна. По думите му единствените им доходи в момента са неговата пенсия от 150 лв., тъй като Росица е останала без пари заради преизчисляване на инвалидната й пенсия. Жената наистина е прикована на легло и трудно подвижна. Преди години е оперирана от рак на гърдата, а впоследствие здравето й се влошава и губи зрението си. Според Любомир двамата карали на препечени филии и живеели на студено. Наша проверка установи, че историята на семейството е съвсем различна от представената от Любомир Бозев. Оказва се, че пенсията на Росица, която е в размер на 220 лв., не е спряна, въпреки че предстои да бъде преизчислена заради по-високия процент инвалидност. Освен това жената получава всеки месец интеграционни добавки в размер на 42,25 лв. Любомир взима пенсия от 151,94 лв., а месечните им доходи възлизат на 414,19 лв. От дирекция „Социално подпомагане“ в Горна Оряховица им отпускат сумата от 362 лв., за да си купят дърва за огрев за настоящия отоплителен сезон. Като социално слаби двамата са получили също и хранителни продукти по програмата за подпомагане на най-бедните на БЧК. Росица има и три деца, които също й помагат финансово, научи „Борба“.

Миналия месец социалните превеждат 1254 лв. за закупуване на антидекубитален дюшек, инвалидна количка, възглавница и стол. Досега обаче документи, че са закупени медицинските пособия, не са представени в социалното, а парите отдавна са похарчени, не крие и самият Любомир. Оказва се, че той е стар познайник на казината в Горна Оряховица, където прекарва времето си. Обикаля и по други градове, влагайки всеки лев в машинките и за алкохол. Веднага щом вземе някакви пари, ги „инвестира“ в ротативките, иска назаем и от хора, разчитайки на драматичната история, която разказва. Не крие, че вече няколко човека са му помогнали и са му дали пари уж за храна. След обиколката на „бедстващия“ мъж из старата столица от социалната дирекция в Горна Оряховица отново посещават семейството на място, за да проверят състоянието на Росица. Битовите условия, при които живеят, са повече от ужасни, разказаха експертите. Мъжът, който уж се грижи за Росица, я храни само с хляб и й купува от разтворимите бульони вместо супа. Жената обаче категорично отказва да постъпи в дом и дори подписва декларация за решението си. С еднократната помощ, отпусната от „Социално подпомагане“, Росица вече е записана към Домашния патронаж, откъдето в продължение на 6 месеца ще получава топъл обяд и вечеря. От дирекцията са категорични, че каквото може да бъде отпуснато като помощ на жената от държавата, е направено. Те самите са запознати с хазартните увлечения на Любомир, но са безсилни да го спрат, а Росица не може да бъде настанена в дом против волята й.

Това не е първият случай, в който някой разчита на милосърдието на хората и злоупотребява с доверието на благодетелите си. През 2014 г. нашумя скандалът с бащата от Деляновци, който трогна цяла България с историята си за това как отглежда сам две от децата си с 80 лв. на месец. За съвсем кратък срок мъжът получи дарения в размер на 90 хил. лв. Средствата веднага бяха похарчени за апартамент в Свищов, ремонт на жилището и за скъпа техника. Парите свършиха бързо, а мъжът стана клиент на прокуратурата за злоупотреба с дарения. Още тогава се появи информация, че често отсядал и в казината, където си пробвал късмета за нова печалба.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!