31 четения

Двойно увеличение на учителските заплати за следващия мандат обеща лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Във Велико Търново бившият премиер представи акценти от предизборната програма на партията

„НУЛЕВА МИГРАЦИЯ КЪМ БЪЛГАРИЯ ИМА В МОМЕНТА, А НАТИСК НА ГРАНИЦАТА НИ ОТ БЕЖАНЦИ НЯМА. Това, което имаше като проблемни места, вече замина за Афганистан и виждате, че след като свършиха президентските избори, никой не говори по тази тема, значи и тук сме се справили перфектно. Плюс това сме единствената държава, за която извън всички програми целево 320 млн. лв. бяха дадени за укрепване на нашата граница. Благодаря на президента Радев за изказването му в Берлин, че България е стабилна, със забележителен икономически растеж, усвояване на еврофондове, така че спор няма за състоянието на държавата. Благодаря му за почтеността да каже това, което е.“

Това каза във Велико Търново председателят на ГЕРБ и доскорошен премиер Бойко Борисов, който се включи в кръгла маса, организирана от партията, по проблемитте на образованието. Пред аудиторията той представи акценти от предизборната програма на партията в няколко сектора. По думите му, програмата е правена заедно с министрите, депутатите и кметовете.

„Извадихме това, което сме направили, което е видимо и безспорно. Видяхте обаче – една лампа падна в тунела, една седмица не могат да го отворят. Бог да прости жената, но този тунел години наред, десетилетия не е ремонтиран, когато е трябвало да го ремонтират, са се скарали за пари. И това стана ясно и текат съдебни дела. С колегите обсъдихме кое можем да направим по-добре и кое и защо не сме направили.

ГОЛЯМА ГРЕШКА БЕШЕ, ЧЕ КОГАТО В МНОГО СЛОЖНИ УСЛОВИЯ ПРАВИХМЕ КОАЛИЦИЯТА, ДАДОХМЕ ОБРАЗОВАТЕЛНОТО МИНИСТЕРСТВО

призна още Борисов и обеща, че ако има ново управление на ГЕРБ, това повече няма да се повтори. Той припомни, че в началото на втория мандат партията заварила изключително тежко наследство.

„Беше трудно да направим правителство след ерата „Орешарски“, когато фалираха банките, дефицитът отиде над 3,8 и влизахме в наказателна процедура от Брюксел за свръхдефицит. Това са фактите, а не игра със страховете на хората. И тогава ние дадохме на нашите коалиционни партньори образователното министерство, за което Фандъкова, Милена Дамянова и други учители не ми говориха с месеци“, обясни експремиерът. Но допълни, че е нямало как да не го стори, тъй като коалицията вече била много крехка.

По темата за образованието той изтъкна, че всичко зависи от него – и това да имаме по-добри полицаи, военни, лекари, добра администрация.

„Тази година с 230 млн. увеличихме заплатите на учителите. В борбата с контрабандата ние допълнително доведохме в бюджета 4,7 млрд. лв. за две години, а само за януари оставихме 1 млрд. лв. излишък. Сиреч, ние не ви приказваме – ако гласувате за нас, двойно ще ви вдигнем заплатите. Казвам, че на базата на сметките, на това, което за две години и 4 месеца направихме, това задължително и без да бъркаме във фискалния резерв, може да стане. А по мои сметки в борбата с контрабандата близо още 1 млрд. лв. може да съберем, защото вече се напаснаха всички системи, ако не ги разбутат сега, това ще гарантира тази събираемост. В предишната 2015 г. 3,7 млрд. лв. отидоха за КТБ през фонда, през банките, без да ги усети народът. Ето ви за още три години напред заплатите на учителите. И 2016 г. заради тези огромни необезпечени мегапроекти, но да не се връщам, защото медиите нямат никакво желание да разследват договорите за „Марица 1“ и „Марица 3“ – все едно ток ги бие. Ако е за някакво куче в София, за спирка – една седмица ще говорят, но за похарчените милиарди те нямат интерес, защото там бият през ръцете. Но ние 2016 г., мили мои,

ПЛАТИХМЕ 2,3 МЛРД. ЖИВИ ПАРИ НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА ОТ БЮДЖЕТА ЗА ВАШИНГТОН И МОСКВА ЗА ТОВА, ЧЕ ПРЕДИ НАС ПРАВИТЕЛСТВА СА УГАЖДАЛИ ИЛИ НА ВАШИНГТОН, ИЛИ НА МОСКВА

а това са заплатите за още три години напред. За радост, тази година такива плащания няма. И като сложа чертата, излиза, че за тези две години над 6 млрд. лв. сме разплатили, без да ги усетите в джоба си. Трябва ли пак да допускаме същата грешка, защото пак чух заявки за „Бургас – Александруполис“, за ново Белене… Ами ако бях се подвел и аз под натиска и бях подписал! А Драго Стойнев за 5 млрд. долара подписа без търг с една от многото производителки, но това не се гледа, той не е интересен, той не се разследва. Някак си усещате ли хибридната война срещу нас? Тези, на които сме им взели 4,7 млрд. лв., сега на коя партия мислите, че ще помагат. Тези митничари, дето закрихме пункта на Свиленград, за да не се краде, на кого мислите че помагат! С една дума, това, което сме казали за образованието, е – парите за двойното увеличение през следващия мандат ги има, те са факт“, бе категоричен още лидерът на ГЕРБ. Според него в тази сфера има няколко ключови неща и едното е принудителното образование. Това е инвестиция, която ще се плати, и означава на практика институциите да си вършат работата, спирайки социалните плащания на тези, които не посещават училище. Другите акценти са дуалното образование, санирането на училищата, а такива вече са над 2000, както и изграждането на физкултурни салони.

„Като говорим за салони и зали, вижте как се радва народът на зала „Арена армеец“ – и Корнелия Нинова, и Герджиков се радваха, като гледаха Григор Димитров. Ако не бяхме построили залата, той щеше да играе в „Универсиада“ и даже нямаше да играе, щото тя стана частна, продадоха я на Цветан Василев, нали знаете? От тази страна белите ми коси са заради зала „Армеец“. Като съберем повече пари от контрабандистите, можем да направим физкултурните салони“, увери още Борисов. За инфраструктурата той бе категоричен още, че

АКО АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“ НЕ БЪДЕ „ДОКАРАНА“ ДО ВЕЛИКО ТЪРНОВО, СЛЕД НЯКОЛКО МЕСЕЦА ЩЕ ИМА ОГРОМНА РАЗЛИКА МЕЖДУ СЕВЕРНА И ЮЖНА БЪЛГАРИЯ

И даде за пример Пловдив, който приличал на „Цариградско шосе“. „Като инвестирахме 1 млрд. лв. в магистралата, има вече повече от 140 завода наоколо“, подчерта Борисов. За битовата престъпност той каза още, че в момента 800 човека се обучават за полицаи и догодина те ще отидат в малките населени места. Другият акцент в програмата е да се намали бюрокрацията.

ГАРАНТИРАМ,ЧЕ АКО ДОЙДЕМ НА ВЛАСТ И НЯМА ВОЙНА, ЩЕ ОТИДЕМ ДО 120 МЛРД. БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ, заяви още Бойко Борисов. И припомни, че правителството му всяка Коледа и Великден е отпускало по над 50 млн. лв. добавки за пенсионерите.

„Ние искаме много да се погрижим за тях, това ще стане, ще дойде от само себе си, когато икономиката тръгне. Нашите изчисления са държавата да се развие по всички направления. Много добри неща направихме с коалиционните си партньори, но и много глупости“, отсече още доскорошният премиер.

Той специално акцентира на т. нар. тридетен модел, при който държавата подкрепя първото, второто и третото дете, а след това подкрепата намалява. За това има европейски пари, с които може да се плаща на всички баби и дядовци, които помагат за отглеждане на внуците, докато родителите работят.

„НАШАТА ЦЕЛ В ТАЗИ КАМПАНИЯ Е ДА ОБЯСНИМ КАКВО СМЕ НАПРАВИЛИ, ЗАЩО НЕ СМЕ УСПЕЛИ В ДРУГО И ЗАЩО СЕГА ЩЕ ИМАМЕ ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ

да насочим цялата си политическа воля в пет-шест ключови думи – принуда да учиш, полицейско присъствие във всяко населено място и т.н. Много пъти народът е избирал друго и винаги крайният резултат е един и същ – похарчват се парите, спират се фондовете, вдига се бюджетният дефицит, пада гарантирано по някоя банка. Каквото си избере народът! Ние можем това и като войници ще го предлагаме“, обобщи председателят на ГЕРБ.

Елена ЧАМУРКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

5 коментара за “Двойно увеличение на учителските заплати за следващия мандат обеща лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

 • 13.02.2017 в 12:49
  Permalink

  И за социалните работници също двойно увеличение. За пенсионерите също двойно ще увеличат. За полицайте тройно увеличение. Обещава, че безплатни апартаменти на Луната ще дава.Пълен глупак.

  Отговор
 • 13.02.2017 в 14:55
  Permalink

  Някой още да не е разбрал,че Герб и БСП са двете крила на БКП!

  Отговор
 • 13.02.2017 в 16:24
  Permalink

  Уникална държава сме , връткаме едни комунисти с други където уж вече не са и се чудим защо сме най-зле в Европа … Лъжата-мажат да докопат койала, послее … знаем после какво следва , 26 години го гледаме този филм

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!