25 четения

Граждани излязоха на протест заради прословутите Присовски завои

Държавата да финансира ремонт на един от най-опасните пътни участъци у нас, искат жителите на региона

МАГИСТРАТИ, БИЗНЕСМЕНИ, КУЛТУРНИ ДЕЙЦИ И МНОГО ГРАЖДАНИ СЕ ВКЛЮЧИХА В ПРОТЕСТА СРЕЩУ БЕЗДЕЙСТВИЕТО НА ДЪРЖАВАТА, НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ НЯКОЛКО ПОРЕДНИ МАНДАТА И ОБЩИНАТА. Хора от Велико Търново, Дебелец, Присово, Килифарево и други населени места от околността дойдоха в 11 часа в неделя на един от най-опасните пътни участъци в страната – Присовските завои. Присъстващите се организираха спонтанно, но до блокада на пътя и спиране на движението не се стигна, тъй като, по думите им, това е крайна мярка, от която ще пострадат пътуващите, а не чиновниците. „Умишлено не поискахме разрешение за блокада, защото разчитаме проблемът да се реши добронамерено. Цената е много човешки животи“, категорични бяха митингуващите. На мястото бяха и от екипа на предишната областна администрация, а за реда и законността на събирането бдяха няколко екипа на МВР.

Известните в цяла България Присовски завои са лобно място на над 10 човека. Ежедневно заради обратните виражи и множество завои тук стават произшествия с тежки камиони. По цялото протежение на трасето от язовир „Вятъра“ до входа на Велико Търново пък се валят отломки от автомобили и разпилени товари.

„Зад нас не стоят партии, нито протестите имат отношение към изборите. От години чакаме някой да обърне внимание, но само комисии и становища не оправят проблема. Нужни са инвестиции и то не много“, коментира бизнесменът Иван Георгиев.

КАКТО „БОРБА“ ВЕЧЕ СЪОБЩИ, ПРОЕКТЪТ ЗА ДВА ПЪТНИ ВЪЗЕЛА И ИЗПРАВЯНЕ НА УЧАСТЪЦИТЕ НА ПРИСОВСКИТЕ ЗАВОИ ЧАКА ФИНАНСИРАНЕ ОТ ПОЧТИ 8 ГОДИНИ. Той ще обхване целия южен вход на града и е на стойност около 5 млн. лв. Предвидено е изправяне на завоите и разширението на цялото пътно легло, отводнителни и обезопасителни съоръжения, както и така нужния ремонт на клатещия се мост на хлебозавода.

В специална позиция, разпространена вчера, новият областен управител Николай Йоцов обяви, че очаква за среща и дискусия протестиращите още в първия работен ден или в удобно за тях време. Той ще информира за ситуацията служебния премиер и ще му предаде всички искания на хората.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. авторът

2 коментара за “Граждани излязоха на протест заради прословутите Присовски завои

 • 12.02.2017 в 12:22
  Permalink

  С тая масовост, трудно ще се постигне нещо … По тв казаха 40 човека, не съм в Бг, иначе бих подкрепил

  Отговор
 • 13.02.2017 в 12:51
  Permalink

  Аз също подкрепям протеста оправдателен е вечер на излизане от Търново е тъмотия пълно с дупки. Неможе да се различи трасето, а страха да преминаваме по моста е голям.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *