3 четения

Изложба на горнооряховските художници даде старт на проявите по повод празника на виното и любовта

Художниците от Сдружение ГОАРТ подредиха в навечерието на 14 февруари изложба „Вино, любов и цветна магия”. Така на практика горнооряховските творци дадоха старт на проявите в Общината за празника, посветен на виното и любовта. Освен картини на художници от ГОАРТ, в изложбата са показани и творби на техния приятел художника Иван Русев, завършил академията по изобразително изкуство в София с пълен отличен.

Изложените творби са предимно живописни в маслена, смесена техника, пастел и акрил. Показана е и скулптура на Искрен Арабаджиев.

На откриването на изложбата бе представена книгата на проф. Радослав Радев „Смехотворецът в българската литература и култура”.Част от изложените картини са илюстрации към книгата. „Настоящият труд носи тежестта на научно изследване. Въпреки това, в работата над него не се освободих от приказната идея за конструиране на родния ни шегаджия. В приказките има важно условие: завършва ли разказът ти щастливо, слагат те на трапезата, за да пренесеш във времето формулата на живота „и аз бях там, и аз ядох и пих”. Смехът е обратното броене на времето – ако ти е бил хубав понеделникът, пусни една шега и го сложи след срядата, та да го преживееш отново”, казва за книгата си проф. Радев. С присъщото си чувство за хумор и нестандартна мисъл, професорът представи творчеството на горнооряховските художници пред гостите на откриването и разказа интересни факти за виното и неговия произход.

Изложба „Вино, любов и цветна магия” е първата изява за 2017 г. на сдружението и е част от поредица изложби, както в страната така и в чужбина, с които горнооряховските художници ще отбележат 10-та годишнина на Сдружение ГОАРТ.

Всички гости на изложбата имаха възможността да опитат от вината на изба „Гулбанис вайн”, която по традиция присъства на творческите изяви на горнооряховските художници.

Източник: Община Горна Оряховица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!