115 четения

Милен Джанзов – царят на коктейлите в търновския бар „Вог“

Барманът се подготвя за участие в най-големия световен конкурс

КУЛИНАРИЯТА УПОРИТО НАВЛИЗА В БАРМАНСТВОТО И ВЪВ ВСЕ ПОВЕЧЕ КОКТЕЙЛИ СЕ УСЕЩА АРОМАТЪТ НА РАЗЛИЧНИ ПОДПРАВКИ ИЛИ ВКУСЪТ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ. Това е последната модна тенденция в барманството, професия, която от неотдавна вече се нарича миксология. „Това е защото смесваме, миксираме алкохоли, безалкохолни напитки и, както вече споменахме, подправки, плодове и зеленчуци. Но както и да се наричаме, ние, барманите, си оставаме аристократите на работническата класа”, усмихва се Милен Джанзов, главен барман във „Вог“. Освен това е преподавател в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” и във великотърновския клон на Академията за бармани.

„Моята работа е да бъда посланик на новостите в професията. Затова чета, сравнявам, експериментирам. Често се получава интересен коктейл, след като съм направил няколко неуспешни преди това на принципа проба-грешка. Вкарвам дори и последната тенденция в кулинарията – вакуумното готвене. Използвам зеленчуци и плодове в коктейлите, защото те добре овкусяват алкохолите. Използвам дори кисело мляко”, разказва Милен, който е барман от шест години, три от които във „Вог”.

„ИМА НЯКОЛКО АЛКОХОЛА – ВОДКА, ДЖИН, РОМ, УИСКИ, КОНЯК И ТЕКИЛА, КОИТО СА ОСНОВАТА НА ВСЕКИ КОКТЕЙЛ. След това започвам да добавям ликьори, сиропи, сокове, различни овкусители. Основното правило, за да е вкусен коктейлът, е в него да има 70 мл алкохол. Съобразявам се със сезона, с желанието на клиента. Доста често ми се струва да забърквам коктейли по желание на човека, седнал срещу мен на бара”, признава Милен. След това разказва, че също толкова често чува следното: „Забъркай ми нещо”. И понеже нещо не може да бъде забъркано, барманът започва да разпитва човека за предпочитанията му към алкохолите, за това какво в момента му се пие повече, какви сокове обича, какви подправки биха го зарадвали. Тогава нещото се превръща в истински коктейл. „Което ме прави и малко психолог. Вярна е онази приказка, че барманите са душеприказчици”, усмихва се Милен.

Самият той предпочита уиски в основата на коктейлите си. Казва, че не обича да работи в дискотека, затова е избрал търновският бар „Вог“. Чувства се особено работоспособен от 21 часа вечерта до 1 през нощта. А през деня учи младите си колеги как да бъдат добри бармани, какво трябва да има зад един бар, за да започне той да работи. „Искам те да знаят, че не се работи само по предварително зададен рецептурник. Е, има и такива работодатели, които не ти разрешават да направиш стъпка встрани, но все по-рядко се срещат заведения, в които да не можеш да си поискаш своя коктейл и барманът да ти го направи. После им обяснявам за смисъла на професията, за трудностите и за романтиката в нея, за това, че да си барман, значи да си обграден от приятели, алкохол и жени, защото не можеш да си представиш колко момичета наблюдават с интерес, когато правя коктейли”, казва още Милен.

В момента Милен се подготвя за участие в най-големия международен конкурс, в който се състезава с 45 бармани от цялата страна. Състезанието преминава в три кръга, след който победителят отива в Мексико сити на световния финален тур. Но дотогава Милен ще трябва да преодолее вътрешната конкуренция. До края на този месец ще премине първият кръг, наречен „Първо вкусват очите”. За него Милен подготвя три различни коктейла. За да ги видят, тук ще пристигнат членовете на журито и пред тях барманът ще трябва да приготви своите произведения. След това да ги презентира. Комисията ще оценява вкуса, но първо вида на коктейла, защото първо вкусват очите. Затова и Милен упорито зарежда бара си с какви ли не подправки – от най-обикновен копър през розмарин, кардамон и чак до карамфил. Комбинира алкохолите, допълва вкуса им с годжи бери и всякакви други такива плодове.

Ако журито хареса коктейлите на Милен, той ще продължи във втори тур, чиито условия никой от състезателите още не знае. До финала ще достигнат не повече от 10 бармани, които ще мерят сили в София. Там те ще трябва да направят коктейли по зададени критерии на място и пред членовете на журито, които ще играят ролята на клиенти. Победителят получава всичко, включително и мечтаното пътуване до Мексико сити.

С. БОЯНОВА

2 коментара за “Милен Джанзов – царят на коктейлите в търновския бар „Вог“

 • 13.02.2017 в 12:55
  Permalink

  Нашата Държава има нужда от сърцати хора. Чудесен пример е този барман. Комплименти.

  Отговор
 • 14.02.2017 в 9:32
  Permalink

  Браво на Милен! Да продължава напред 🙂 За съжаление, ако всички във „Вог“ се отнасяха с грижа и внимание към клиентите, заведението щеше да е топ.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!