9 четения

Национална кръгла маса по проблемите на образованието организира ГЕРБ във В. Търново

Йорданка Фандъкова:

„Чрез инвестиции в образованието ще се преборим с бедността и престъпността”

„Инвестициите в образованието са инвестиции в успешното развитие и бъдещето на България. Образованието е стратегически приоритет за нас.“ Това каза председателят на сдружение „Граждани за европейско развитие на България“, зам.-председател на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова във Велико Търново. Фандъкова, кметът на В. Търново и председател на НСОРБ Даниел Панов, Богдан Мирчев от фондация „Ханс Зайдел“ и представители на КРИБ, КНСБ и учителския синдикат участваха в националната кръгла маса на тема „Качествено образование за икономически растеж и по-високи доходи“.

Според Йорданка Фандъкова инвестициите, които вече са направени в образователната система, са сериозни. „Всички постижения в сектора се дължат именно на факта, че в правителството на Бойко Борисов образованието бе заявено като ясен приоритет. България чувствително напредна по отношение на транспортната инфраструктура, която е съществено важна за икономиката. Вече е време да обърнем сериозно внимание на инвестицията в хората – хората, които могат да развиват икономиката, да увеличават БВП“, категорична бе тя.

investiciiПо думите на зам.-председателя на ГЕРБ, една от основните цели на партията е преодоляване на неграмотността. Йорданка Фандъкова обясни, че ще бъде задължително посещаването на предучилищни групи, защото в противен случай семействата няма да получават никакъв вид социална помощ от държавата. „Само чрез инвестиции в образованието можем да се борим с бедността и престъпността“, каза Йорданка Фандъкова.

Финансирането на училищата вече няма да зависи само от броя на записаните ученици – това гласи една от записаните в програмата на ГЕРБ промени, която бе посрещната с аплодисменти от великотърновските представители на бранша. „Двойното увеличение на учителските заплати не е просто обещание, а реално изпълнима мярка. ГЕРБ ще продължи да инвестира и в образователна инфраструктура, в условията за практикуване на спорт и изкуства“, категорична бе Фандъкова.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева заяви, че за първи път от 1990 г. в бюджета на страната се гласува толкова висок размер на средствата за образование. Думите й бяха по повод осигурените от правителството на Бойко Борисов 223 милиона лева повече за образование. „С този бюджет обезпечаваме абсолютно всички дейности за първата година от въвеждането на Закона за училищното образование“, допълни Такева. Тя благодари на ПП ГЕРБ, че приема предложенията на синдиката и поставя акцент върху инвестиция в учителите.

„Днес всички ние можем да стоим с високо изправени глави, защото, ако си спомним 2007 – 2008 година, ще се сетим, че цялата образователна система стачкуваше, а учителите изнемогваха“, каза председателят на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов при откриването на форума.

„Всички партии заявяват, че образованието е техен приоритет, но е важно и как работят за това той да стане и реалност“, каза Евгений Иванов, изпълнителен директор и член на УС на КРИБ. Той заяви пред присъстващите, че организацията подкрепя и приветства факта, че ГЕРБ инвестира в учителите и залага на дуалното обучение.

Темата образование е основна за нас, категоричен бе Богдан Мирчев от фондация „Ханс Зайдел“, която е съорганизатор на форума. 28 български студенти в момента се обучават в Германия като стипендианти на организацията, информира той.

Милена Дамянова:

“Инвестицията в образованието е последователна политика на ГЕРБ“

ГЕРБ гарантира ежегоден ръст на средствата за образование в държавния бюджет и двойно увеличение на учителските заплати в рамките на четиригодишен управленски мандат. Това заяви Милена Дамянова, експерт в Комисията по образование към ГЕРБ, по време на националната кръгла маса „Качествено образование за икономически растеж и по-високи доходи”. Дамянова, която в 43-тото Народно събрание бе председател на образователната комисия, представи пред учителското съсловие от региона акценти от управленската програма на ГЕРБ в сектор „Наука и образование“. Преодоляване на неграмотността, инвестиции в мотивацията и квалификацията на учителите и развитие на професионалното образование в България с активното партньорство с бизнеса са основните стълбове в програмата на партията.

„Поставяйки образованието като приоритет, инвестираме в успешното бъдеще на България. Нашата цел е децата ни да са конкурентни на връстниците си по света, а подготвените млади хора са гарант за икономически растеж и просперираща нация“, каза Милена Дамянова.

Инвестирането в учителската професия е плод на последователна политика, а не на внезапно хрумване, категорична бе тя. Освен удвояване на заплащането има заложени и редица мерки за привличане на конкурентоспособни кадри в образователната система.

Национална програма за подкрепа на младите учители предвижда образователната стратегия на ГЕРБ. Активна подкрепа ще получават и учителите, които работят с деца със специални потребности, с деца от уязвими социални групи, както и с даровити деца. Разработена е и програма за приобщаване на родителите към училищния живот.

По думите на образователния експерт от ГЕРБ напоследък педагогическите специалности във вузовете се избират от недостатъчно мотивирани млади хора. Тези дисциплини във висшите училища ще бъдат модернизирани, за да са адекватни на времето, в което живеем. Държим на ангажимента учебниците да се одобряват и разработват от учители“, каза още Милена Дамянова.

Социалните служби също трябва да бъдат ангажирани в процеса със справянето с неграмотността. Равен достъп до индивидуален подход, ранно откриване на затруднения при ученето са някои от набелязаните мерки. Безплатни занимални и занятия по интереси пък са политики, в голяма степен вече реализирани от ГЕРБ.

С промяна в системата на делегираните бюджети от 2018 г. финансирането няма да зависи само от броя на децата. Това ще предотврати закриването на детски градини и училища заради неправилна формула. Въвежда се програма за подпомагане на училища и детски градини със слаби резултати. Акцент се поставя и върху съхранението на детските заведения в малките населени места. „Надяваме се скоро и защитената, и средищната детска градина да станат факт“, каза Милена Дамянова.

Бизнесът трябва да подкрепя родителите и учителите за кариерното ориентиране на учениците, посочи още образователният експерт Дамянова. „Гарантираме високо качество на професионалното образование чрез усъвършенстване и активно въвеждане на дуалната система на обучение, както и чрез непрекъснато и прецизно проучване и прогнозиране на потребностите от професионално обучение“, коментира тя. В програмата на ГЕРБ се предвижда да бъде засилена програмата за иновации и финансиране на научни изследвания съобразно приоритетите на страната и изискванията на икономиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!