177 четения

Хоби. Мария Спасова от В. Търново създава уникални декорации и аксесоари от плат

КРАСИВИ, ЦВЕТНИ И НЕСТАНДАРТНИ СА НЕЩАТА, КОИТО ИЗРАБОТВА МАРИЯ СПАСОВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Работи основно с текстил и естествени материали. И макар да шие отскоро, талантливата дама има зад гърба си стотици идейни проекти, родени от нейното въображение и креативност. Изработва текстилни книги, играчки, бебешки съкровища и одеяла тип пачуърк, декорации за дома и градината, калъфи за книги, телефони и дистанционни, подвързии за тефтери и тетрадки и много други неща. Казва, че е започнала да шие случайно, но вече има солиден опит зад гърба си и може да се похвали с уникални идеи, които се радват на интерес както у нас, така и в чужбина.

Мария е родом от Долна Оряховица. Завършва бакалавърска и магистърска степен по специалността „Икономика на туризма“ във Великотърновския университет. Междувременно, докато учи, започва работа като продавач-консултант, а след това и като управител. През февруари миналата година решава да си купи шевна машина, макар че никога преди това не е шила. Това е и първият й сблъсък с шиенето, по което се запалила, докато разглежда клипчета в интернет за изработване на декорации за дома.

Последните няколко години забелязвам много голям интерес към ръчно изработените неща. Самата аз харесвам декорациите за дома и ми стана интересно как се изработват. Разглеждах клипчета в интернет и така се роди идеята да опитам и аз да направя нещо подобно“, разказва Мария. С усмивка споделя, че в началото дори вдяването на конеца на шевната машина е било истинско изпитание, но това не само че не я отказва, но и допълнително я мотивира да се научи. Първите неща, които прави, са три възглавнички, едната като бухал, другата като калинка, а на третата слага джобче, отново с любимия й бухал. Първите неща, които ушива, подарява на своите близки и приятели. Постепенно се усъвършенства и дава свобода на фантазията си. Нейна идея са кутиите за бебешки съкровища, които, за разлика от останалите, направени от картон или дърво, са изработени изцяло от плат и силиконова вата. Забавна и интересна е и шарената котка, подходяща за хората, работещи на компютър. Причудливото хрумване служи за опора на китките и създава по-голямо удобство при използването на клавиатурата. Освен от плат в някои от

декорациите влага също естествени материали, като дърво, лимец и дори кафе на зърна. Едно от последните й хрумвания са лалета от плат с мирис на кафе. В работата си ползва също силиконов пух, филц, панделки и сатенени ленти. По-голямата част от материалите купува по интернет, където има голямо разнообразие и свобода да избира.

„Обичам да правя различни неща, които не са масови. Важно е също да имат и практическо приложение и да се използват. И когато виждаш, че това, което създаваш, се харесва на хората, те мотивира още повече да продължиш напред“, разказва Мария. Нейни неща могат да се намерят във Велико Търново, а също и в Пловдив и София. Създава си собствен сайт и страничка във Фейсбук – Owl in home, която се радва на голям интерес. Търсят я също и чужденци, за които прави неща по поръчка. Често хората имат идея за подарък, но оставят въображението на Мария да измисли какъв точно да бъде и досега успява да зарадва хората, които й се доверяват. Сред интересните неща, които са дело на талантливата Мария, са също персонализираните комплекти спално бельо, върху които рисува или изписва послания с текстилни бои и маркери.

Само за една година Мария е ушила над 600 неща. Всяко от тях й отнема различно време за изработка – от няколко часа до няколко дни. Истинско предизвикателство се оказва

изработването на дреха за куче, която решава да направи. И макар че никога преди това не е кроила нещо подобно, успява да се справи със задачата. А моделът, по който се води, е нейният домашен любимец, порода акита. И първият й опит се оказва повече от успешен. Не по-малко интересни са и кутиите за бижута, украсени с текстилни цветя, несесерите и декоративните възглавнички. А за домашните любимци има интересни и закачливи играчки и аксесоари. За предстоящите Свети Валентин и 8 март Мария е направила красиви текстилни букети за дамите.

А сред бъдещите й планове са един ден да може да отвори собствен магазин, в който да покаже нещата, които създава. Вече има и виждане за това как трябва да изглежда и хиляди идеи, които иска да реализира.

Весела БАЙЧЕВА

Снимки: личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!