5 четения

14 февруари: Все още студено, но с повече слънце, от сряда бавно затопляне

През нощта за района на В. Търново ще има значителна облачност. Ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат между минус 8 и минус 5, в местата с котловинен характер на релефа – до минус 11. За В. Търново се очаква минимална температура минус 8. Сутринта около р. Дунав и равнинните райони ще има значителна облачност и видимостта ще бъде намалена. В полупланинските и близките до тях равнинни райони ще преобладава време с незначителна облачност. Около и след обяд навсякъде ще се установи време с незначителна облачност. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 0 и 3. За В. Търново се очаква максимална температура 2 гр. Атмосферното налягане бавно ще се понижава. Над западните и централните части на Стара планина ще има незначителна облачност. Ще духа умерен до силен вятър от северната четвърт. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около минус 4, а на 2000 м около минус 9. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 21.8 през 2016 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 17.7 през 1985 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 16 минути и ще залезе в 17 часа и 48 минути. Фаза на Луната: три денонощия след пълнолуние.

В сряда, четвъртък и петък ще има незначителна облачност до ясно. Около р. Дунав и другите водоеми рано сутринта видимостта ще бъде намалена, на места до мъгла, и ще се подобрява до обяд. Ще духа слаб вятър от северната четвърт, на моменти ще бъде тихо. В събота, неделя и понеделник ще преобладава време с променлива облачност, в събота с временни увеличения до значителна. Ще бъде почти тихо. От сряда се очаква постепенно затопляне. Минималните температури в сряда и четвъртък ще бъдат между минус 5 и минус 2 и ще се повишат до минус 1 – 2 в неделя и понеделник. Максималните също ще се повишават от около 4 – 7 в сряда, до 8 – 11 гр. в неделя и понеделник.

Над западните и централните части на Стара планина във вторник ще има променлива до незначителна облачност. Ще духа умерен, на моменти силен вятър северната четвърт. От сряда до петък ще има незначителна облачност до ясно. Ще духа слаб до умерен вятър от северозапад. В събота, неделя и понеделник облачността ще се увеличи и ще бъде предимно значителна. Ще духа умерен до силен вятър от западната четвърт. Максималните температури на 1200 м във вторник ще бъдат около минус 4, през следващите дни ще се повишават и през втората половина от периода – от петък до понеделник, ще бъдат около 2 – 4 гр. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 5 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

НИМХ – Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!