107 четения

16 български изби се представиха на фестивала WINEPROFILE във Велико Търново

Купажните и розовите вина са хитът тази година

НАЙ-ДОБРИТЕ БЪЛГАРСКИ ВИНА БЯХА ПРЕДСТАВЕНИ НА ТРЕТИЯ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО WINEPROFILE 2017 Г. В продължение на три дни посетителите на фестивала имаха възможност да дегустират, да опознаят и да си закупят на цена от 6 до 70 лв. вината на 16 български изби. „Във фестивала тази година има прекрасни вина. И това е целта ни – да представим модните тенденции, защото и при виното има такива и да помогнем на българите да обогатят още своята винена култура”, обясни Светломира Тодорова, управител на „Винари Трейд” и организатор на събитието.

Купажните и розовите вина са хитът на пазара тази година. Те диктуват модата, която пък се ръководи от световните тенденции. „Все повече винопроизводители започват да смесват винени сортове и някои от най-скъпите вина в света са създадени чрез използването на интересни и иновативни техники за смесване на винени сортови линии. Това прави купажните вина изключително интересни за любителите на тази напитка. А розето през последните години vino (1)набира скорост вероятно заради аромата и вкусовите си качества и най-вече, защото е подходящо за ежедневна консумация”, казва г-жа Тодорова и признава, че тя си остава верен почитател на червеното вино.

ФЕСТИВАЛЪТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СРЕЩА ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ПОТРЕБИТЕЛИ И ТОВА Е ЕДНО ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ МУ ДОСТОЙНСТВА. Докато продължава фестът, всеки може да дегустира новите реколти, познати вина или съвсем нови марки, да научи повече от производителите за тенденциите. „Културата на българина напоследък рязко се повиши. Дължим това и на факта, че много наши сънародници отидоха в чужбина, поживяха там и имаха възможност да опитат от виното на другите страни. После се върнаха и категорично признаха, че нашето вино е по-добро, качеството му е конкурентно и е повод да се гордеем с него”, категорична е г-жа Тодорова.

След това допълва, че преди няколко месеца във „Винари Трейд” гостували търговски представители от Швеция. „Повече от 10 г. не бяха стъпвали в България, защото бяха разочаровани от нашето вино. Поканихме ги, предложихме им да дойдат без ангажименти, просто да опитат и останаха изумени от качеството на виното ни и от цената му. Казаха, че вино с такива вкусови качества там би струвало поне 30 евро, а тук виното е 15 – 20 лв. Те вече са наши партньори и предлагат виното на „Винари Трейд” в Швеция”, споделя Светломира Тодорова.

Природните дадености, климатът, условията за отглеждане на хубави сортове грозде, добрите лозя и вече отличните технолози правят българското вино конкурентоспособно, категорични са производителите.

ОСВЕН НЕИЗБРОИМОТО КОЛИЧЕСТВО МАРКИ ВИНА НА WINEPROFILE 2017 Г. БЯХА ПРЕДСТАВЕНИ И НОВИТЕ ШОКОЛАДИ НА ФАБРИКА „СТАНЧО КОЛЕВ” В ГАБРОВО. Сърчица, мишка с флашка и харддиск, гаечни ключове, клещи, миниатюрна шевна машина с ножица, бутилка с чаша, дори пистолет – всичко това от шоколад, имаше на изложението. Във фестивала тази година своите нови сирена с трюфели представи и шеф Радичев.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *