5 четения

Емил Стефанов спечели силния турнир във В. Търново, покри норма за гросмайстор

Емил Стефанов спечели първото издание на международния гросмайсторски турнир за мъже, проведен в шахклуба на спортен комплекс „Ивайло“.

Надпреварата бе организирана от шахматен клуб “Етър” и Българската федерация по шахмат по случай 90-годишнината от основаването на първия шахматен клуб в старата столица. Трикратният Спортист №1 на Велико Търново при юношите и девойките събра 7 точки, колкото и турският състезател Бурак Фират, но по допълнителни показатели е първи. Третото място с по 5,5 т. делят македонският талант Никола Николовски и първенецът на Турция за 2016 г. за мъже Мерт Ердогду.

17- годишният Емил, който бе най- младият участник в надпреварата, покри трета норма за международен майстор и първа за гросмайстор.

Трета норма за гросмайстор покри Бурак Фират, норма за международен майстор взе и Николовски, което показва силата на турнира.

Първите двама в крайното подреждане завършиха състезанието без загуба, с по пет победи и четири ремита.

„Това беше първият ми турнир за годината и положих доста усилия за подготовка и участие в него“, коментира Емил Стефанов, който получи документ за третата норма за международен майстор и картина от треньорката си Светла Йорданова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!