93 четения

Лицата на МВР. Пожарникарят на годината Станко Лазов избрал професията в казармата

СТАНКО ЛАЗОВ Е САМО НА 36 Г., КОРЕНЯК ТЪРНОВЕЦ С МАКЕДОНСКИ КОРЕН И ЗОДИЯ ВОДОЛЕЙ, КОЙТО ИМА НАД 10 ГОДИНИ ОПИТ В борбата с пожари и стихии. Той е човекът, който праща екипите след получаване на зов за помощ на тел. 112 и го прави вече няколко години. Наскоро главният инспектор бе награден за организацията, която прави като началник на Оперативния център и шеф на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ в Областната пожарна команда. Той стана подгласник в раздел „Б“ – пожарникар на годината от направление „Пожарогасителна и спасителна дейност”. Получи статуетка и грамота, а това съвсем не бе първата му награда.

„Признанието е плод на цялостната дейност от РДПБЗН във В. Търново,защото пожарникарската професия е основно работа в екип”, казва скромно Станко.

ТОЙ РЕШИЛ ДА СТАНЕ ПОЖАРНИКАР ОЩЕ В КАЗАРМАТА. ПЪРВОТО ПРОИЗШЕСТВИЕ, В КОЕТО УЧАСТВАЛ, била катастрофа край В. Търново. Лека кола с баща и син отпред и с бременната съпруга се ударила челно при изпреварване в камион с дърва. Трябвало да се спре газта, за да не стане взрив, но въпреки неимоверните усилия на спасителите бащата и синът загинали в смазаните ламарини, а бременната съпруга на сина била извадена жива.

„Това беше първото ми участие и много исках да помогна. Никога не съм си и помислял да се отказвам от тази професия, но никога не можеш да претръпнеш при драмите. Страшно е, когато не успееш да спасиш човека, но още по-страшно е, ако има загинал от твоя екип. Затова аз винаги се моля да се връщаме от произшествие живи и здрави у дома и да не се предаваме”, споделя Станко Лазов.

Легналият пред отбора след победата над отбора на полицията през м.г. Сн. личен архив
Легналият пред отбора след победата над отбора на полицията през м.г.
Сн. личен архив

Завършил висше образование във факултет „ПАБ” при Академия на МВР през 2005 г., той е преминал през няколко длъжности до декември 2014 г., когато временно е назначен на длъжност началник на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност”, а от ноември 2016 г. е титуляр.

„От 2005 г. досега съм награждаван многократно. През 2014 г. наградата бе от министъра на вътрешните работи за проявена инициативност и себеотрицание при спасителните операции в град Мизия. В Хитрино не съм бил, но съм участвал в ликвидирането на много други произшествия”, обяснява Станко. и изрежда няколко сериозни случая, в които е бил пряк участник.

РЕКОРДЪТ ЗА 2016 Г. СА 43 СИГНАЛА за денонощие вследствие на влошени метеорологични условия. Сигналите са за множество паднали дървета и закъсали моторни превозни средства на територията на цялата област. Пожарникарите са едни от първите, които пристигат на дадено местопроизшествие и на моменти с риск за живота си спасяват и обезопасяват. „Наградата”, която получава един огнеборец, е, когато всички се приберат вкъщи живи и здрави, тогава получаваш най-голямо и вътрешно удовлетворение, подчертава главният инспектор.

СТАНКО ЛАЗОВ Е ЗАПАЛЕН ФУТБОЛИСТ и обича футбола, който е негово хоби. За 11 г. с отбора на пожарникарите 7 пъти е печелил купата на директора на ОДМВР. С отбора на полицията е участвал на републиканско първенство в МВР и класирането е било на трето място в страната. През 2015 г. е отличен с приза „Най-добър състезател“.

„Какво да кажа още! Не се смятаме за герои! Просто си вършим работата. Не се забравя никога смъртта, която виждаш, и човек в нужда, на когото не можеш да помогнеш!”, споделя още Станко Лазов и тръгва, защото телефоните му не спират на звънят. Някой се нуждае от помощ…

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!