63 четения

Майстори винари се състезаваха в Лясковец

Традиция от много години е празнуването на Трифон Зарезан – вторият голям празник в Лясковец след Петровден, да започва с общински конкурс Най-добро домашно вино”. Тази година в надпреварата за най-качествена домашна напитка от грозде се състезаваха 19 червени и 9 бели вина, като едно от тях беше розе. В конкурса участваха и 5 жени.

Преди да започнат оценяването на предоставените вина, енолози, гости, организатори и медии чуха тематични песни за празника, изпълнени от вокална група „Бели ружи” с ръководител и солист Добринка Стателова. С много артистизъм и познаване на традициите, сценка на ритуално зарязване на лясковски лози представиха деца, възпитаници на Николай Марков, ръководител на клуб „Млад етнограф”. Присъстващите гости в единствения по рода си музей на градинарството, освен да се насладят на винения празник, можеха да разгледат и да си купят един от сборниците със стихове на Антон Цаневски In vino veritas, представящ поетичните му хрумвания за празника на виното. Ръка за ръка с темата за виното вървеше и тази за любовта, показана в творчеството на ученици от Лясковец, които нарисуваха картички валентинки. Конкурсът за картички бе иницииран от читалищното настоятелство, а изложбата бе представена в музея минути преди да започне дегустирането на вината.

След двучасово опитване и оценяване качествата на винените напитки председателят на комисията инж. Димитър Димов представи резултатите. Титлата Най-добър майстор винар” в категорията за червени вина спечели Димо Банов. На второ място е червеното вино на Пепа Банова, а на трето място се класира Радка Банова. Първото място за най-добро бяло домашно вино бе присъдено на Петър Тахрилов. На второ място е бялото вино на Пламен Георгиев, а трета позиция журито отсъди за виното на Трифон Трифонов от Драгижево. Специалната награда на лясковския Клуб на виното отиде при Моско Гладичев за неговото червено вино и при Димитър Байчев, заслужил наградата за бялото си вино.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *