2419 четения

Майстори. Стефан Добрев прави вино от диви сортове, останали от римско време

От една пръчка, донесена от македонския град Гевгелии, днес в двора на бившия кмет на Златарица има цяло лозе от сорта „Липа”

С ГРОЗДЕ, КОЕТО ОЩЕ РИМЛЯНИТЕ СА ПРИЗНАЛИ КАТО ЕДИН ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ СОРТОВЕ, ПРАВИ ВИНОТО СИ И ДО ДНЕС БИВШИЯТ КМЕТ НА ЗЛАТАРИЦА СТЕФАН ДОБРЕВ. Сортът се нарича „Липа”, а г-н Добрев е единственият, който го отглежда. „Това грозде не става за ядене, защото има прекалено много семки, обаче е с невероятен аромат. Аз не познавам друг сорт, който да придава такъв аромат на виното, като липата. От няколко години се опитвам да убедя съгражданите си в това и да ги накарам да я засадят“, признава Стефан Добрев. След това допълва, че липата е бяло и черно грозде. Към бялата липа той добавя димят, а към черната – памид. Тези комбинации са го превърнали в един от най-добрите винари в Златарица.

Чичото на Стефан Добрев е донесъл пръчка бяла липа от македонския град Гевгелии преди много години. Сега бившият кмет на Златарица е размножил пръчката и е напълнил двора си с лози. Освен това се опитва да прави виното си по римска технология.

„Те са правили вино само от директни сортове, които са диви и без облагородяване. Липата е такъв директен сорт, аз затова толкова искам да го запазя и да го разпространя. Някога е бил единственият сорт бяло грозде. Излиза малко количество вино, но пък е много вкусно. Примерно от около 100 кг грозде са излизали само 10 кг вино. Сега е обратното – от малко грозде става много вино, защото винарите смесват различни сортове за целта. И добавят захар“, усмихва се г-н Добрев.

И понеже липата е дива, е оцелявала през годините, дори и когато в България започва внос на американски сортове. Тогава търговците обаче внасят и болестта мана по лозята. Всички лозя изгорели, останали само дивите. „Това е било някъде в 1900 г. Синият камък е бил открит пет години по-късно, но първите лозя са загинали. Че и после трудно са оцелявали, защото хората са пръскали на ръка – с метлите си, нямало е познатите днес пръскачки“, разказва Стефан Добрев.

Той смята себе си за натурален винар и затова прави малко вино. Като истински римлянин. „Офицерите едно време са пиели бяло вино, защото то е било малко и се е предполагало, че е за отбрани хора. Войската е пиела червено, защото черните сортове грозде са били повече“, казва бившият кмет. И признава, че когато за първи път решил да направи червено вино, използвал само черната липа. Виното се получило толкова силно и черно, че оцветявало чак зъбите в лилаво. На следващата година г-н Добрев добавил малко памид, за да разреди силата на липата и така до ден днешен неговото червено вино е едно от най-почитаните в Златарица.

„Живял съм 27 г. в Хасково. На няколко километра от града, край село Брястово, се намират винарските камъни – шарапаните. Те са известни още от началото на I хилядолетие пр. Хр., изкуствено направени вдлъбнатини в скалите с дълбочина 20-70 см и диаметър 50 – 180 см. Всяка шарапана се състои от две нееднакви басейнчета с наклонен под и открито или закрито каналче. Римляните са слагали гроздето в големия съд и са го стъпквали. Сокът е изтичал в малкия съд и едновременно с това слънцето е изпарявало водата“, разказва Стефан Добрев. И разказва още, че името шарапана идва от турската дума шарап и означава вино. Счита се, че шарапаните са свързани с култа към бог Дионисий.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

4 коментара за “Майстори. Стефан Добрев прави вино от диви сортове, останали от римско време

 • 16.11.2017 в 21:51
  Permalink

  как да се снабдя с такова вино аз пия от същото но ми свърши

  Отговор
 • 07.09.2018 в 12:35
  Permalink

  Господинът е напълно неграмотен лозарски и историята му не се основава на исторически факти. Липата е кръстоска на Изабела от Америка и памид. Винаги е розова и мирише на ягоди. Съдържа много пектин който при ферментацията се превръща в токсичния метанол. Оглеждайте се в летораслите. Ако видите три или повече последователни колена с куки значи е брутална бодни пръчка от Америка. Обикновено гроздето за вино е схема две колена куки едно коляно пауза и тн.
  Нищо против Липата, но за сок или ракия.
  Другите цветове липа си имат имена, които селяните не искат да помнят и не могат накрая да се разберат за какво говорят.

  Отговор
 • 18.06.2019 в 19:33
  Permalink

  На село имахме такъв сорт грозде, така му казваха „Липа“, на вкус и мирис си е точно липа. Цвета на зърната е стъклено розово-кафеникав. Мънички зрънца под сантиметър гъсто разположени в чепката. Къса чепка около педя. Не знам, как вие г-н Димитров решихте, че има вкус на ягоди..и че идва от Америка. Дядо ми го е купувал навремето от разсадник и са го водели български сорт.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!