11 четения

Новият областен управител няма да прави промени, най-важната му задача са честни избори

По казуса с агентурното си минало Николай Йоцов наел адвокати, за да се изчисти репутацията му

„ЦЕЛТА МИ Е ДА СЪЗДАМ СПОКОЙНА АТМОСФЕРА ЗА РАБОТА И ЗАТОВА ОЩЕ В ПЪРВИЯ СИ ДЕН ПРОВЕДОХ СРЕЩИ С ЦЕЛИЯ ЛИЧЕН СЪСТАВ на областната администрация и заместниците си. Заявявам, че промени няма да правя, уверих се, че експертите притежават нужния опит и професионализъм, на който ще разчитам. Но няма да толерирам никакви прояви на партийни пристрастия и ще бъда безкомпромисен, ако има такива. Както каза премиерът Герджиков, нашето бягане е на 100 метра, сроковете за изборите са изключително кратки и това изисква максимална концентрация на цялата администрация“.

Това заяви на първата си публична пресконференция вчера новият областен управител на Великотърновска област Николай Йоцов. Той подчерта, че няма никакви обвързаности с политически партии и основната му задача на този пост е провеждането на честни избори на 26 март. За целта още в следващите дни Йоцов ще има среща с представителите на държавните органи, агенции и служби на територията на областта, от които пряко зависи организацията на изборния процес. Губернаторът благодари и на предшественика си проф. Пенчев за коректността и отзивчивостта, като информира, че двамата са се срещнали. Освен това Йоцов увери, че ще има приемственост в изпълнението на всички започнати програми и проекти, работата с гражданите и институциите няма по никакъв начин да бъде нарушавана.

На въпроси на „Борба“ Йоцов каза, че няма вменено задължение от Министерски съвет да направи ревизия в областната администрация, тъй като времето, за което ще изпълнява длъжността, ще е кратко, но все пак ще има частичен преглед на свършеното преди него. Що се отнася до агентурното си минало, той призна, че съществува документ, че е бил съдържател на явочна квартира.

„Правя консултация с юристи, за да мога да изчистя името си. Ще предприема съответните действия за това, но съвестта ми е чиста, спя спокойно“, увери още служебният областен управител.

Той разказа още, че с президента Румен Радев се познават от дълги години покрай съвместната им работа като военни.

„Аз съм от системата на противовъздушната отбрана, зенитно-ракетни войски, а той е летец. Чисто професионално сме си обсъждали технически въпроси. Работил съм и с много други хора, които сега са на високи нива. Винаги съм се стремил да бъда професионалист и никога не съм забравял приказката за стълбата, че когато човек се движи нагоре, идва момент, когато тръгваш надолу и ще срещнеш същите хора. Така смятам да работя и сега“ – коментира още Йоцов. И подчерта, че не се е чувал с президента от победата му. А че напоследък много военни заемат висши държавни постове, областният управител коментира така:

„Разчита се на това, че ние като професионалисти сме хора дисциплинирани, хора, които сме точни и със запазени все още морални ценности, а в момента моралната система търпи големи промени. Говори се по-малко за род, семейство, дом, родина, чест и достойнство и повече – за съжаление, за пари.

На въпрос кой го е препоръчал за поста, Йоцов сподели, че е получил обаждане от канцеларията на премиера, че той е една от обсъжданите кандидатури за Велико Търново. „Явно някой някъде е споделил за моите качества, те са били обсъждани и от там дойде предложението за този пост“, предположи той.

Губернаторът коментира и протестите заради Присовските завои. Той е отправил покана към хората, които в неделя излязоха на пътя. „Запознат съм с проблема и имам конкретна идея, чието техническо изпълнение ще бъде обсъдено, и което не изисква много средства, но пък ще доведе до подобряване на състоянието“, обясни висшият държавен служител. По думите му трябва да се направи стеснение със стълбове и бягащи светлини, за да може автомобилите, и особено тировете, които идват от прохода, да минат в една лента и така да намалят скоростта. По думите на Йоцов, ако това се направи, задръствания няма да има, но пък ефектът ще е очевиден, тъй като в този участък автомобилите се изпреварват в последния момент, преди да влязат в завоите.

Губернаторът увери, че ще съдейства за това Военният клуб във Велико Търново да бъде ремонтиран. „Боли ме много за този клуб. По времето на пожара не бях в системата, но съм полагал неимоверни усилия. Сега последното решение е клубът да бъде ремонтиран с общински средства, а кметството ще получи старото сержантско училище.

Елена ЧАМУРКОВА

2 коментара за “Новият областен управител няма да прави промени, най-важната му задача са честни избори

  • 14.02.2017 в 14:20
    Permalink

    Червена шушумига от служебен характер…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!