81 четения

Община В. Търново си иска от кооперации 22 магазина и ресторанти

Казусът влиза в съда заради непризнати права за собственост

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИСКА ДА СИ ПРИБЕРЕ 22 АТРАКТИВНИ МАГАЗИНА ВЪВ ВСИЧКИ СЕЛА В РЕГИОНА. ГОДИНИ НАРЕД ОБЕКТИТЕ СА БИЛИ ЕКСПЛОАТИРАНИ ОТ НЯКОЛКО КООПЕРАЦИИ, НЕЗАВИСИМО ЧЕ ОБЩИНАТА Е СЪСОБСТВЕНИК НА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ СГРАДИТЕ и притежател на земята под тях.

22-та имота са разположени в цялата община Велико Търново и от тях се събират солидни наеми. Сред обектите са ресторанти, магазини, пенсионерски клубове, офиси и т.н. Общината е техен съсобственик, но в хазната й не е постъпвала и стотинка. Особено по селата кооперациите владеят всички централни магазини за повечето от които има съставени актове за общинска собственост още от 2000 година.

Повечето имоти в момента се стопанисват от „Всестранна кооперация” – Велико Търново. Тя експлоатира хранителните магазини в Балван, Беляковец, Присово, Момин сбор, Хотница, Церова кория и още 7 населени места. Всички са отдадени под наем и средно на месец носят по около 500 лв. всеки, изчисляват експертите на кметството.

ОБЩИНАТА ИМА СЪСОБСТВЕНОСТ НА ДВА ОБЕКТА В СЕЛО РЕСЕН, КАКТО И В НИКЮП, ДИЧИН И РУСАЛЯ И С РПК „СЪГЛАСИЕ” – Ресен. Общи имоти, които също не й носят нищо, държи и с ВК „Хаинбоаз“ – с. Вонеща вода, ВК „Килифарево“ и ВК „Съзнание – Плаково 92“. Кооперациите обаче тотално са загърбили своя партньор и не са си направили даже труда да му поискат позволение за преустройствата.

Кметът Даниел Панов е изискал от кметовете и наместниците по места, подробна писмена информация за магазините. Изпратени са и покани до няколко местни кооперации – съсобственици на недвижимите имоти, за доброволно уреждане на отношенията, както и за заплащане на общината на частите от наемите, съгласно сключените договори. Отговор е получен единствено от „Всестранна кооперация“. От нея са категорични, че общината не е притежател на нито един магазин, а през последните години в тях кооперацията е инвестирала средства за ремонти.

Целият въпрос ще се решава в съда. В хода на делото трябва да бъдат установени фактическите права на собственост върху спорните имоти, след което въз основа на нарочна съдебно-техническа експертиза и определената от нея пазарна стойност обектите трябва да бъдат поделени, а двете страни да получават приходите от тях даже и със задна дата.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!