9 четения

Паметна плоча на стадион „Ивайло“ ще напомня за „железния“ Трифон Иванов

Награда за най-проспериращ млад защитник ще връчи Община Велико Търново на името на екскапитана на националния отбор по футбол

 

„Тук започна кариерата на най-добрия централен защитник в историята на българския футбол и почетен гражданин на Велико Търново Трифон Иванов“, пише на паметната плоча, открита вчера на централния вход на стадион „Ивайло“. На 13 февруари се навърши една година от смъртта на екскапитана на националния отбор по футбол. Мемориалният знак бе открит от кмета на Община В. Търново Даниел Панов и съотборника на Трифон в националния тим и „Етър“ Бончо Генчев. На откриването дойдоха майката на Трифон – баба Маринка, една от дъщерите му – Марина, областният управител Николай Йоцов, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, треньорът Георги Василев, ветерани, футболни деятели, деца от школата на „Етър“, фенове и много граждани.

„Нека тази паметна плоча напомня на бъдните поколения да следват примера на един велик търновец. Миналата година направихме турнир в негова памет, сега предстои да връчим награда „Трифон Иванов“ за проспериращ млад защитник. Нека името му се споменава винаги, благодаря на неговото семейство за всичко, което той направи за В. Търново“, заяви в словото си кметът Даниел Панов.

Той припомни, че стадион „Ивайло” е бил любимото място на Трифон Иванов. „Тук, на терена, той порасна, възмъжа и изгради себе си като футболист и като личност. Плочата увековечава приноса му към развитието на великотърновския и българския футбол. Всички помним неговата страст към играта, голямото му сърце, искреното му желание да помага на младите футболисти. Трифон Иванов бе ярка, запомняща се и оставяща следа личност, почетен гражданин на Велико Търново. Той остава незабравим”, каза още Панов, който поднесе цветя заедно с баба Маринка.

„Ще го запомня усмихнат и шеговит. Първият ми спомен от него е с влизането ми в съблекалнята на „Етър“ – посочи ми едно празно шкафче в средата и каза: пазя го за теб в средата, за да останеш дълго, а не в края, за да си тръгнеш бързо от „Етър“. Беше безкомпромисен, сърцат и всеотдаен“, разказа Бончо Генчев.

Заупокойна молитва отслужи отец Славчо, а в края на церемонията общинският оркестър изпълни българския химн, слушан 76 пъти от Трифон Иванов с екипа на националния отбор…

Името на Трифон Иванов ще остане записано завинаги със златни букви в историята на родния футбол. Той е роден на 27 юли 1965 г. в село Липница. 11-годишен влиза в Спортното училище във В. Търново. Част е от златното поколение на националния отбор, което извоюва бронзовите медали на Световното първенство в САЩ през 1994 година. Участник е в Европейското първенство през 1996 г. в Англия и Световното първенство през 1998 година във Франция, за което „лъвовете“ се класираха благодарение на негов победен гол срещу Русия. За България изиграва 76 мача, в които бележи 6 гола. В 74 официални мача е обличал екипа на представителния отбор на „Етър“, два от които за КЕШ, отбелязал е 8 гола.

Шампион на България и Австрия, Футболист №1 на България за 1996 г.

Снимка: Светослав Стефанов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!