4866 четения

Проф. Пламен Кинов: „Болката в петата е често оплакване при хората след 50 години”

Болките в петата са често срещано оплакване, което се наблюдава обикновено при хората след 50-годишна възраст. Изразява се в неприятна режеща болка, която се появява основно след натоварване, най-често в края на деня. Но с напредване на страданието първите оплаквания започват още сутринта след събуждане, обясни проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в София и национален консултант по ортопедия и травматология.

След сутрешното пробождане болките леко утихват, но след това отново се усилват и дори могат да се появят и през нощта. С помощта на рентгеново изследване обикновено се установява костен израстък, по-известен като шип. Повечето пациенти смятат, че причината за болките в крака се дължат на този шип и искат да бъде премахнат, „стопен“ или да изчезне с помощта на „вълшебно“ лекарство. Но реално проблемът е друг, а именно

намалената еластичност на ходилото и на връзките, а също така и на сухожилията на подбедрицата

С възрастта еластичността на ставите и сухожилията намаляват и те стават по-твърди. При движение не се разтягат заради втвърдяването, което води до микроразкъсвания дори при нормални движения. А те от своя страна причиняват болка. На практика появата на шиповете е следствие, а не причина за болките в ходилото.

Проблемът може да се прояви и в по-млада възраст, особено при хората, които спортуват активно, а при останалите обикновено с напредването на възрастта. Засяга както мъже, така и жени. С лекарства и удобни обувки състоянието на пациента може да се подобри и болките да утихнат. На пазара се предлагат също специални ортопедични стелки, които са ефективни за много от хората. В случаите, когато страданието е напреднало и болката се проявява и сутрин, а не само вечер, обикновено стелките не са ефективни и в тези случаи се налага оперативно лечение.

Операцията помага за освобождаването на сухожилието на подбедрицата или връзката на ходилото, което увеличава подвижността й и се подобрява механиката на походката.

Ефективно средство в подобни случаи е и правенето на упражнения, които подобряват еластичността на ходилата – масаж, разтегателни упражнения, които могат да се правят дори и по време на работа в офиса или у дома пред телевизора.

Важно значение има и носенето на подходящи обувки, особено за хората, които обичат да спортуват. За тази цел е добре да изберат хубави маратонки, които имат леко повдигане от вътрешната страна на свода, като по този начин с всяка стъпка се масажира ходилото. Това води до увеличаване на подвижността на връзките. Носенето на високи обувки от дамите не е причина за намаляване на еластичността на тези връзки, но допълнитлено натоварват ходилото и водят до дискомфорт.


Проф. Пламен Кинов е сред гост-специалистите на „ДКЦ I Велико Търново“ ЕООД, където преглежда и проследява пациентите си от Велико Търново и региона.


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!