116 четения

Ремонтират училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Горна Оряховица по проект „Региони в растеж“

РЕМОНТ НА ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ЗАПОЧНА ВЧЕРА С ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ, на която присъстваха кметът инж. Добромир Добрев, председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов и директорката на учебното заведение Пенка Даскова.

Ремонтът е част от проекта „Подобряване на образователната среда в град Горна Оряховица“, който обхваща още детските градини „Бодра смяна“ и „Елена Грънчарова“.

Общата стойност на проекта е 2,9 млн. лв., от които 85% са безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие, а 15% – съфинансиране от националния бюджет. Община Горна Оряховица също има участие със собствени средства в размер на 16 705 лв. Срокът за изпълнение е 30 месеца, което означава, че ремонтите ще приключат през март 2019 г.

Първият обект, с който започна действителното изпълнение на проекта, е ДГ „Бодра смяна”, като стойността на този ремонт е 517 010 лв. Най-големият обект, заложен за реализиране, е ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, като стойността му ще надхвърли 1,57 млн. лв., а с останалите 512 228 лв. ще бъде обновена ДГ „Елена Грънчарова”.

За изпълнител на строително-ремонтните дейности е избран „Енел Строй” ООД – Г. Оряховица, като договорът бе подписан на 4 ноември миналата година.

Работата по образователната инфраструктура в рамките на проекта включва основен ремонт и обновяване на сградите и прилежащото дворно място, въвеждане на мерки за енергийна ефективност, изграждане на достъпна среда. С обновяването и модернизирането на учебното и детските заведения ще се подобри образователната и работната среди за 185 ученици, 283 деца от детските градини и на общо 74 души персонал. „Това е първият проект, стартиран по Ос 1 на програмата „Региони в растеж”. По този начин всички училища в града ще бъдат конкурентоспособни, ще имат обновена визия, обновено оборудване и децата ще получат грижата, която трябва. Пожелавам на екипа по проекта една добра, координирана работа, безаварийна, за да може всички ученици да бъдат посрещнати тук на 15 септември“, каза вчера кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *