116 четения

Уникалните вина на изба Марян с престижни световни отличия

За Трифон Зарезан собствениците Светла и Илия Иванови събраха приятели и почитатели на хубавото вино

За първа година собствениците на Винарска изба Марян организираха необичайно тържество за Трифон Зарезан. На необичайно място стана и зарязването на лозята – до самото вино, във ферментационното отделение на избата, откъдето божественият еликсир пълни бъчвите за дълго отлежаване. Лозовите масиви са доста по на юг, чак на 65 км от Марян, казват, че са с уникално разположение в подножието на Средна гора. За началото на една хубава традиция работа свършиха и няколко плодни пръчки от лозята.

За ритуала семейство Светла и Илия Иванови, родолюбци по дух и сърце, поканиха марянчани, почитатели и приятели да зарежат заедно и изпият по чаша вино за добра реколта и за здраве. Групата „Гласовете на Зинзара“ от читалището в Блъсковци весели всички с песни за виното и любовта. Бай Константин от Големани извади косера от пояса, отряза три пръчки, поля ги с червено вино и благослови за богата година и пълни бъчви.

„Виното е веселие, здраве и любов, а преди да бъде всичко това не ще молитва, а ежедневна работа“ – заключава от позицията на опита и успеха енологът на избата Стефан Чоранов. Дълги години той работи като агроном, проектира и ръководи засаждането на лозя почти във всички райони на страната, а също и в Тоскана. Заедно със Светла и Илия, които са юристи, обмислят преди 7-8 години да създадат малка изба в Марян, където да правят мечтаните вина. Изборът на мястото, пък и на името, не е случаен. Родовите корени на Светла са от Марян, а правенето на вино е занаят с дълбоки традиции в Еленския край. Климатичното равновесие в Балкана е подходящо за създаване на уникални вина. Студените нощи и топлите дни са благоприятни за ферментацията, а постоянните температури през зимата и пролетта осигуряват спокойно стареене и отлежаване на виното.

Капацитетът на избата е 60 000 бутилки годишно. Специално за нея е произведено технологичното оборудване, съобразено с класическата технология за червени и бели вина. А имената им напомнят за славното Второ българско царство, свързани са с необикновената история за създаването на Марян, с легендата за красивата дъщеря на цар Иван Александър – Кера Тамара, сестра на цар Иван Шишман.

Две години след откриването на избата идва признанието за качествата на вината, което показва, че са избрали правилната посока. Розето Sense of Tears печели сребърен медал на Балканския винен конкурс и фестивал през 2012 г. Същата година „Куин Елена” е с бронзово отличие в най-авторитетната световна винена класация – тази на английското списание Decanter. Това вино, което отлежава девет месеца в дъбови бъчви, грабна и сребърен медал от Балканския винен конкурс 2013 г. Тогава избата печели и още два бронзови медала – за шардоне „Кера Тамара” и совиньон блан „Кера Тамара”. За 2014 година изненадата за класацията DiVino – най-големия форум за български вина, идва от бутиковата изба в Марян. Виното „Марян Резерва 2012” оглавява класацията топ 50 на най-високо оценени и най-интересни вина, включително и според т.нар. Х-фактор – доколко дадено вино може да развълнува със своите качества. До този успех стигат стъпка по стъпка. Енологът обяснява, че началото тръгва от лозето – подбрано е най-здравото, най-добре узрялото и ароматно грозде. Влагат много старание да получат елегантно вино с комплексен и многопластов аромат и вкус. Оставят го да отлежи още 12 месеца и тогава се убеждават какво прави френската дъбова бъчва с виното им – то става нежно, кадифено, с дълъг и запомнящ се вкус, с аромат на кожа и тютюн и загатване за евкалипт.

С всяка година летвата се вдига все по-високо. През 2016 г. виното гранд кюве „Иван Александър” носи златен медал от световния престижен конкурс „Мондиал де Брюксел“, на който домакин беше нашата страна и са оценявани над 9000 вина от цял свят. Това е единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. Същото вино и „Куин Елена“ печелят сребърни отличия през 2015 г. на суперконкурса „Мундус вини“ в Германия.

Очакванията към производителите от малката бутикова изба стават все по-големи. Семейство Иванови са решили да докажат, че имаме стари български сортове, които се подценяват, но при професионален подход могат да дадат добри вина. Първият им експеримент е от тази есен с мавруд, от който в бъчвите отлежава червено вино. И от още един български сорт – димят, се очакват интересни вина.

Мария СИМЕОНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!