4 четения

Антон Тодоров, политолог: „Коалиция между ГЕРБ и БСП би имала смъртоносен характер, това са абсолютни спекулации!“

– В навечерието на изборите доколко, според Вас, е реален паритетът между двете най-големи партии, който дават социолозите?

– Това не отговаря докрай на истинското състояние на нагласите на избирателите. Не за друго, а защото в нашата общност знаем, че има – ще го кажа директно – агенции, които леко парфюмират данните. Затова ще цитирам едно от последните проучвания на „Алфа рисърч“, където виждаме 4% преднина в полза на ГЕРБ. Това не значи, че разликата ще остане такава до края. Според мен, е трудно да се правят прогнози с претенция за пълна изчерпателност. Със сигурност трябва да кажем, че победата на Румен Радев на президентските избори буквално върна от оня свят БСП. Тези, които са гледали филма „Мумията“, ще се сетят, че когато едно същество дойде от онзи политически свят в нашия политически свят, нещата не са много добри за нормалността. Ако мога да се пошегувам, в такива ситуации са нужни политически екзорсисти, и аз така схващам ролята на ГЕРБ, доколкото тя трябва да нормализира средата. От ГЕРБ, разбира се, не са безгрешни, но има конкретни числа, които странно защо от БСП и от други партии отказват да коментират. Ако тези две години и три месеца коалиционно управление не бяха успешни, аз съм убеден, че щяха да се намерят коментатори, които щяха да настояват точно върху числата. Има три числа, които за мен са ключови като макроикономика. Когато имаш ръст 3,6 – 3,8 %, това означава, че ти лесно можеш да го вдигнеш на 5, а като стигнеш вече 5-6% – такъв ръст в Европа няма. Дай Боже да го видим, и тогава повярвайте, че България наистина може да стане онова, което от началото на прехода ние говорим, че бихме могли да станем – балканският тигър. Има един кратък период 2006 – 2008 г., когато поради бума на имотния пазар върху публичните финанси се изля буквално златен дъжд. През тези три години влизаха между 5 и 6 млрд. евро на година заради засиления интерес на британци, ирландци, германци, руснаци и други западноевропейци, които купуваха имоти и предвид това, че всеки плащаше такси на съответните местни власти, общините получиха буквално раздуване на приходната част на бюджетите. Другите много важни цифри – т. нар. излишък, защото за пръв път от 2008 г. имаме 1,7 млрд. лв., което е нещо нечувано, и безработицата, която в момента е под 8%.

– Да, обаче хората тези цифри не ги усещат нито по джобовете си, нито по доходите си, нито по сигурността си, нито, ако щете, по усещането за справедливост и правосъдието. В този смисъл колко са адекватни оценките за провал на управлението.

– Не бих казал, че управлението на ГЕРБ и РБ се е провалило. Това е оценка на БСП, които нямат право да оценяват така, защото ние не помним нито едно успешно тяхно управление. В крайна сметка имаше един пълен мандат на Станишев, което беше коалиционно управление, и то се задържа заради златния дъжд пари от 12 млрд. лв. Що се отнася до това, че хората не усещат тези цифри, няма да съм краен, но зависи за кои хора става дума…

– За средната класа примерно, която е изчезващ вид…

– В София в момента средната заплата е 1400 лв. и това за Велико Търново е много сериозна сума, предполагам. Докато във Видин, Враца или Монтана сигурно няма и 500 лв. Ако някой обещава рязко вдигане на доходите на хората, трябва да е ясно, че в това се съдържа нещо нездраво, затова си позволявам често да казвам, че идването на БСП на власт представлява идването на утопията на власт. Управлението на БСП е утопично, то създава едни измислени модели, които хващат съзнанието на хората, а те след това биват разочаровани. Когато големи групи хора са разочаровани, бидейки преди това подхранени от тези утопични идеи, тези хора после задълго са изгубени от политиката и от електорално участие. Тъй като те, бидейки разочаровани, с тях не можеш да водиш политически разговор. Те не искат да приемат никаква политическа теза и това е второто неприятно следствие от тези лъжи.

– Не знам за утопия, обаче преди тези избори лъха популизъм отвсякъде и по много! Затова Ви питам, как ще изглежда следващото управление? Кой, с кого и колко дълго?

– Ако заложим на изследванията, които дават някаква картина в тази посока, аз мисля, че ако ГЕРБ са първи на изборите, и като влязат т. нар. „Обединени патриоти“ и „ВОЛЯ“ на Марешки, вероятно ще се търси някакъв баланс. За мен старата десница няма големи шансове, защото направиха най-грешното решение. 2013 г. е буквално пред очите им. Хората казват, че дори и животните не се спъват пред един и същи камък, а десницата го направи пак. А колко стабилно ще е следващото управление, въпросът е около каква програма и формула ще се договори това управление. Бих препоръчал на ГЕРБ много точно да разпишат нещата, които ще трябва да вършат. Това се прави на Запад от девет века. Така направиха и досега управляващите, но в един момент всеки започна да бяга… Ако БСП е на първо място, тогава не виждам с кого биха могли да управляват, защото се получава много патова ситуация. От една страна опит за правене на коалиция с ДПС предполага, че едната партия трябва да вземе 42 – 43 депутати, а другата над 80, което за ДПС е абсолютно невъзможно, тъй като всички изследвания дават на ДПС 33-ма депутати най-много. Защото 80% от вота от Турция ще отиде или в ДОСТ, или в НПСД.

– А коалиция между ГЕРБ и БСП?

– Това напълно го изключвам. Това са абсолютни спекулации!

– Дори и с оглед българското председателство на ЕС?

– Да, за ГЕРБ това е безусловно. Беше проведено вътрешнопартийно допитване, в което едва 5% от членовете и симпатизантите от 20 000, които бяха питани, казаха, че биха приели такава коалиция. Това доказва, че тя наистина би имала смъртоносен характер!

– Много редови членове на ГЕРБ не разбират защо при тези показатели и цифри за икономически ръст Борисов подаде оставка. И правилно ли беше да обвързва той президентските избори с парламентарни такива?

– Това беше държавническо решение. Има промяна в общественото доверие и то трябва да бъде тествано на парламентарни избори. Това е най-естествената и нормална практика. Не разбирам защо някои казват, че влизаме в хаос. Ако БСП не беше задкулисен кадруващ в служебното правителство, нямаше да го има този хаос. Вижте новите областни управители – от 14 човека 10 са хора на БСП. Само на Велико Търново областният управител е близък на президента Радев и аз дори си позволих да се пошегувам, че чрез него БСП пусна гювеч на Радев. Дори и премиерът каза, че е имало натиск върху президента.

– Кой е най-песимистичният вариант от ситуацията?

– Не е добре да се стигне до скорошни избори веднага след тези на 26 март. Всичко зависи от числата. Ако БСП са първи, не виждам с кого ще правят коалиция. Ако ГЕРБ са първи, вероятността да направят правителство е по-голяма.

Елена ЧАМУРКОВА

2 коментара за “Антон Тодоров, политолог: „Коалиция между ГЕРБ и БСП би имала смъртоносен характер, това са абсолютни спекулации!“

 • 15.02.2017 в 12:58
  Permalink

  Този боклук Антон Тодоров е типичен пример на политическа проститутка. Неговата книга Шайка – книга 1: Бойко, Росен, Цецо и другите изобличава бившите управляващи, а днес е кандидат депутат точно от тях. Какъв по-ярък пример от този. Тодоров извади наяве протокол от заседание на партийното бюро на Факултет по електроника към ВМИ където Плевнелиев е избран за член на ревизионната комисия и делегат на вузовската конференция на ВМИ. Днес си посипва главата с пепел. Може ли да се вярва на такъв хамелион? Той може само да се презира.

  Отговор
 • 16.02.2017 в 4:46
  Permalink

  В тая държава всичко е „парфюмирано“ с вонящи на мърша парфюми – включително и този господин!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!