90 четения

Вицепрезидентът Илияна Йотова празнува Трифон Зарезан в Сухиндол

ЗА 152-и ПЪТ В СУХИНДОЛ ПРАЗНУВАХА ДЕНЯ НА ЛОЗАРИТЕ И ВИНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ. Нагиздени камиони, даже и едно трабантче, украсено като за сватба, и много жители на града участваха в тържествата и в шествието, което по традиция стигна до местността Димчански завой, където бяха зарязани лозите.

Вицепрезидентът на България Илияна Йотова беше гост на празника тази година. Тя беше посрещната от кмета на Сухиндол инж. Пламен Чернев и Великотърновския митрополит Григорий по стара българска традиция. След това беше приветствана и от стотиците сухиндолчани, които бяха препълнили площада.

„Вашето присъствие днес означава, че вие сте хора, които цените и можете да пазите традициите. Древните легенди казват, че откъдето минава бог Дионисий, никнат лозя и се прави вино. Ако това наистина е така, то явно Дионисий много пъти е минал през Сухиндол, защото тук никнат лозя и се прави много хубаво вино“, каза в приветствието си Илияна Йотова.

Кметът и Илияна Йотова поведоха пъстрото шествие. Сред участниците в него бяха и Весела Лечева, и Мариана Бояджиева, посланикът на Палестина, дипломати от посолството на Русия, бивши депутати и управници на България. Сред шареното множество се извисяваше на ръст и популярният актьор Калин Сърменов. Тържествата в Сухиндол тази година започнаха още в края на миналата седмица с ученическата изложба “In vino veritas – за истинското вино и истината в него”. В събота по традиция смели и силни мъже и жени участваха в състезанието по търкаляне на бурета. Конкурсът завърши с дегустация на домашни вина и ракии.

В неделя беше подредена още една изложба с документи – „Светът за българския воин“.

В навечерието на празника на лозарите и винопроизводителите вратите си отвори „Ловико Лозари“ за всички, които пожелаха да видят как става магията на виното.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!