15 четения

Макаронените изделия предразполагат към по-здравословно хранене

Макаронените изделия предразполагат към по-здравословно хранене, подтиквайки любителите им да консумират по-големи количества плодове и зеленчуци, крехко месо и риба, и така намаляват за тях риска от сърдечносъдови болести и диабет, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от американско проучване.
Скромната купичка спагети вече е на почит не само в Италия, но и във Великобритания и САЩ, където се отчита повишено потребление на макаронени изделия през последните години.
Любителите на паста много добре знаят, че макаронените изделия са вкусни. Резултатите от проучване на диетолози от САЩ, представени на годишната среща на Дружеството за борба със затлъстяването, показват, че макаронените изделия са и полезни и трябва да бъдат неизменна част от здравословното хранене.
Какви са ползите от пастата? Макаронените изделия са с ниско съдържание на натрий, не съдържат холестерол и са с нисък гликемичен индекс, което означава, че допринасят за контролиране на нивата на кръвната захар.
Според резултатите от настоящото проучване пастата освен това предразполага към понижена консумация на наситени мазнини. По този начин се ограничава наличието на вредни мазнини в кръвта – важен фактор за предпазване от сърдечносъдови болести и инсулт.
Любителите на макаронени изделия си набавят и повече вещества и минерали, често липсващи в храненето на много хора, като например фолиева киселина, която стимулира червените кръвни клетки и предпазва от вродени дефекти.
Почитателите на паста консумират и повече желязо, което е важно за преноса на кислород в кръвта и съответно за доброто здраве на тъканите, полезен за костите и мускулите магнезий, и хранителни влакнини, допринасящи за понижаване на риска от сърдечносъдови болести, диабет тип 2 и затлъстяване.
Консумацията на макаронени изделия е свързана и с понижен прием на продукти с добавена захар, които изобилстват от калории.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!